La CGT porta a l’Oficina Antifrau les presumptes irregularitats al Consorci de Serveis Socials de Barcelona

Denuncia sobresous il·legals a caps de personal i contractes fraudulents en la gestió de serveis públics


Diversos representants del sector social de la CGT han portat aquest dimarts les presumptes irregularitats al Consorci de Serveis Socials de Barcelona a l'Oficina Antifrau de Catalunya. 

El sindicat denuncia que alguns dels contractes implicats són a fundacions i empreses amb vincles amb els partits de govern o empresaris que cerquen el lucre econòmic. També apunten que es tracta d'un cas de portes giratòries amb sobresous il·legals a caps de personal. “El que volem és que això serveixi de precedent”, han afirmat representants del sindicat, sense tancar la porta a la possibilitat de portar el cas als jutjats.

En Robert Morral, de la CGT, ha recordat que el Consorci es va crear entre els anys 2008 i 2009, coincidint amb la segona etapa del tripartit. En aquest sentit, creu que la idea inicial era “bona”, ja que es contemplava com un òrgan que podia agrupar tots els serveis de la ciutat de Barcelona. Això sí, ràpidament es va convertir en un “desgavell”, sobretot coincidint amb l'arribada de la crisi econòmica.

Les irregularitats van sortir a la llum un cop es van penjar les auditories al portal de transparència, tot i que Morral assenyala que ja era un “secret a veus”. A partir d'aquesta informació, i d'altres que ja tenien com a sindicat, van poder obrir la porta a fer una denúncia pública, seguida de la presentació dels documents a Antifrau i, sense descartar, una possible via judicial.

Entre aquestes pràctiques poc “transparents”, s'han trobat presumptes contractacions fraudulentes, sobresous il·legals pels caps de personal o, per exemple, el pagament de fins a tres pagues extres a certs treballadors. El sindicat denuncia que l'entitat tampoc disposava de manuals del circuit de caixa per tal de determinar l'ús d'efectiu i el control. La xifra s'enfilaria a uns 20 milions entre 2014 i 2019. També pèrdues per 731.000 milers d'euros dels exercicis 2013-2014.

Per tot plegat, Morral ha demanat que els serveis socials es gestionin de forma pública al “100%” amb la participació “activa” de treballadors i usuaris. “No pot ser que polítics i falses fundacions d'empresaris que no tenen res a veure amb el sector social gestionin aquests serveis, i menys en els temps actuals”, ha reblat.

El sindicat ha rebut el suport polític de la CUP. La diputada Basha Changuerra ha acompanyat membres del sindicat a Antifrau, i ha subratllat que no es pot “privatitzar” ni “externalitzar” un tema tan important com els serveis socials bàsics, sobretot en un context de “greu crisi social”. “Quan es fa sense fiscalització passa això, sense garanties i amb empreses que es lucren amb la gestió de la misèria”, ha denunciat, “és èticament reprovable”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article