Copes menstruals gratuïtes als instituts a partir d’aquesta primavera

Es tracta d’una prova pilot de la Generalitat que pot estendre’s a tot el territori a partir del curs vinent


La Generalitat distribuirà copes menstruals i altres productes d'higiene menstrual reutilitzables en alguns instituts catalans a partir d'aquest setembre. És part d'una prova pilot que, si funciona, s'estendrà a tots els centres de Catalunya el curs que ve.

Així ho ha anunciat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, com a mesura d'equitat per reconèixer el cost afegit durant anys “pel simple fet de menstruar”. També ha reivindicat que el govern espanyol apliqui un IVA reduït o superreduït a aquests productes.

Les copes menstruals es repartiran amb informació “sobre el cos, sobre la menstruació i vinculat als drets sexuals i reproductius”, que l'Executiu català vol garantir amb l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius en diferents fases, aquesta sent-ne una d'elles.

La consellera ha detallat que hi ha quatre conselleries més treballant en aquesta mesura, entre elles Acció Climàtica —perquè són objectes mediambientalment sostenibles— i Educació, amb l'objectiu que els centres que participin en la prova siguin representatius de la diversitat territorial.

Joves i violència

Verge ha reconegut que cal actuar en la franja d'edat més jove perquè les violències masclistes també es canalitzen a través de les xarxes socials i aplicacions de missatgeria mòbil com ara el sexting, l'extorsió i l'assetjament sexual. En aquest sentit, ha qualificat la tecnologia d'arma de doble tall, ja que també contribueix a la conscienciació social.

Sobre la mateixa franja d'edat, ha insistit que cal evitar que la pornografia sigui un referent de sexualitat entre el jovent, i que tinguin informació veraç per saber com protegir-se de malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats i per establir “relacions sanes i basades en la igualtat”.

En aquesta línia, la Conselleria d'Igualtat i Feminismes treballa amb Educació en la revisió del programa Coeduca't perquè l'educació sexoafectiva comenci des de l'etapa de zero a tres anys amb una implementació progressiva.

A això se suma el pla d'escoles lliures de violències impulsat per Educació, amb què s'ha desenvolupat una aplicació web perquè tant infants i adolescents com els adults del seu entorn puguin denunciar una situació d'abús sexual infantil.

Segons la consellera, la prevenció de la violència és l'eina indispensable: “Hi ha hagut esforços parcials i no una planificació estratègica en l'àmbit de país”, ha criticat, i ha assegurat que aquesta és la direcció en la qual treballa ara el departament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article