Deu llibres socials que cal llegir o regalar aquest Nadal

Obres sobre feminisme, acció social, educació, maternitat o migracions que ens qüestionen i ens interpel·len


Aquestes dates són ideals per deixar-se emportar per la lectura. Tardes llargues, vacances, o menys obligacions laborals i, fins i tot, algun confinament per Covid-19, ens deixen hores lliures per endinsar-nos en un bon llibre.

Des del Social.cat apostem pels llibres de temàtica social, i per això hem creat aquest 2021 una nova secció de llibres que ens obren la porta a moltes de les temàtiques que treballem en el diari. Així, us hem presentat llibres sobre feminismes, acció social, activisme, pensament, economia solidària, habitatge, antiracisme, educació, salut... 

Per tal de tancar l’any, us volem compartir aquí una selecció dels deu llibres socials que més ens han colpit, perquè ens han fet reflexionar i qüestionar-nos. Els que més ens han commogut, i aquells que ens han captivat. 

1.  Quan cridem els nostres noms, d’Alba Alfageme (Univers Llibres). Un llibre punyent, clar i directe, que es basa en els casos reals atesos per Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violència masclista. Quan cridem els nostres noms descriu i denuncia les conseqüències psicològiques que té el patriarcat en les dones, oferint eines per alliberar-se d'aquesta càrrega. 

2.  La ciutat sense veïns,d’Andreu Merino (Saldonar). L’habitatge s’ha convertit en un dret vulnerat en la majoria de les ciutats, entre les quals, Barcelona. En La ciutat sense veïns, el periodista Andreu Merino analitza les causes i les conseqüències que suposa viure expulsats del dret a l’habitatge, i assenyala algunes de les claus que han permès que milers de veïns i famílies deixin les seves cases i els seus barris per no poder pagar els preus abusius que se’ls demana. D’altra banda, Merino dona veu a qui està lluitant des de baix per revertir la situació: els propis veïns i veïnes, autoorganitzades, que han dit prou. 

3.  Yo vieja, d’Anna Freixas (Capitan Swing). Un assaig des del qual clamar la dignitat de les dones grans, combatent estereotips i apostant per la llibertat, la justícia i la dignitat. Yo, vieja reivindica el paper de les dones grans, i denuncia de manera clara que la societat les vol invisibilitzar en el moment en que la seva saviesa és una clau de futur. 

4.  Escola d’aprenents,de Marina Garcés (Galaxia Gutenberg). Una obra que ens endinsa en com és de cabdal l’educació com a base de la convivència, i com el capitalisme vol assaltar tots els seus camps. En Escola d’aprenents, la filòsofa Marina Garcés ens recorda que l’educació no només és un negoci, sinó també un camp de batalla. Un llibre per qüestionar-nos un sistema que ens vol lluny de fer-nos preguntes.  

5.  Relats d’un educador social, de Ferran Castellarnau (Editorial Descontrol). Un relat que ens mostra els neguits, les contradiccions i els interrogants de l’educador social Ferran Castellarnau. A través de vivències personals però també col·lectives, Relats d’un educador social ens aproxima a una professió tant castigada com indispensable. 

6.  Operació biquini,de Júlia Barceló (Flamboyant). A través del personatge de la Sol, una adolescent que no s’agrada quan es veu al mirall, descobrim la pressió estètica, la grassofòbia, la cultura de la dieta i en definitiva, l’opressió que les dones pateixen sobre els seus propis cossos des de ben petites. Amb Operació biquini, l’actriu Júlia Barceló mostra la descarnada lluita interna de l’acceptació del cos, en una societat que t’assenyala contínuament si no tens una figura normativa. 

7. Mestres d’un mestre,de Xavier López (Columna Edicions). Com es capgira una escola amb alts índex de segregació, i es transforma en un centre que rep premis prestigiosos? Com s’impregna la il·lusió de canviar la mirada, quan s’ha estigmatitzat a l’alumnat? Mestres d’un mestre és un relat d’esperança i futur del director de l’escola Octavio Paz de Barcelona, un centre que va trencar amb l’estigma en el seu camí cap a la transformació educativa. La clau: creure en tots i cadascun dels infants, i dotar-los de les mateixes oportunitats. 

8. Ara sí, t’estimo tal com etsde Carolina Moreno i Conxita Luna (Neret Edicions). Com et canvia la vida tenir un fill amb una malaltia minoritària greu? Com pots continuar endavant, quan les expectatives que has posat en ell no es compliran? Ara sí, t’estimo tal com ets relata el trànsit de la ràbia a l’acceptació de la Carolina, mare de la Irai, diagnosticada a l’any de néixer amb una malaltia minoritària greu. 

9. Des del país dels blancs, d’Ousman Umar (Penguin Random House). Un relat dur i punyent sobre la vida de l’Ousman Umar, un jove de Ghana que, després de cinc anys travessant Àfrica, arriba a una Europa que no el rep amb els braços oberts. De les seves experiències amb la indiferència, el racisme i el menyspreu, Des del país dels blancs remou totes les consciències i qüestiona la manca de solidaritat d’una societat cada cop més adormida. 

10. Maternitats en vaga, de Jenny Brown (Tigre de Paper). Un assaig lúcid que analitza amb detall les polítiques, grups de pressió i interessos que s’amaguen darrere les legislacions sobre control de natalitat i salut sexual. Maternitats en vaga és també una crida a l’organització col·lectiva de les dones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article