La Creu Roja alerta que la soledat no desitjada afecta en igual proporció joves i gent gran

L’entitat promou la detecció primerenca de l’aïllament social per combatre’n els efectes en la salut mental i física


Encara que la soledat en persones grans és la més visibilitzada i la que més preocupa a la població, les persones més joves comparteixen aquesta problemàtica: el 30% dels joves es veuen afectats per casos de solitud no desitjada severa, el mateix percentatge que en el cas de la gent gran. I és que la soledat no desitjada és l'epidèmia silenciosa del segle XXI: no es veu, estigmatitza les persones que la pateixen, pot afectar qualsevol, i es preveu que augmenti exponencialment al llarg de les dècades vinents.

La crisi sanitària derivada de la Covid-19, el confinament i la posterior recuperació de normalitat han incrementat els casos de solitud no desitjada: els qui ja la vivien la veuen agreujada fins a arribar a situacions d'exclusió; i persones que no estaven en una situació severa en pateixen ara les conseqüències i veuen empitjorada la seva qualitat de vida.

De fet, el 22,1% de les persones usuàries del Pla Creu Roja RESPON per fer front als efectes de la pandèmia han manifestat haver patit solitud de forma continuada durant els darrers dos anys. Els qui més han vist accentuada aquesta situació són els col·lectius més vulnerables i amb més factors de risc, com les persones migrants o refugiades, les que pateixen malalties cròniques, les aturades, dones que pateixen violència masclista i famílies monoparentals amb mare a càrrec, entre d'altres.

L’entitat apunta que “la detecció primerenca és fonamental, ja que aquests casos tendeixen a cronificar-se”. La vergonya o la por a explicar aquesta situació de solitud per evitar ser jutjat o estigmatitzat és, segons Creu Roja, la causa més comuna que invisibilitza aquest problema.

Així i tot, els estudis indiquen que combinant estratègies que fomentin les relacions, qualsevol persona o col·lectiu pot beneficiar-se de solucions personalitzades i segmentades que l'ajudin a sortir d'aquesta situació. Aquestes solucions tenen un component tecnològic molt important, de manera l'accés a les noves tecnologies són crucials per mantenir-se connectats i crear xarxes de contactes socials.

Combatent la soledat no desitjada

Aquest mes de desembre, la Creu Roja i set fundacions i empreses han presentat a Barcelona l'aliança per combatre la solitud no desitjada. Amb el lema 'Transformant el futur', l'aliança pretén dissenyar i implementar de forma col·laborativa diferents estratègies, accions i solucions per identificar i abordar la problemàtica de la solitud no desitjada i l'aïllament social utilitzant la tecnologia al servei de les persones per enfortir el model d'intervenció i la protecció social.

D'altra banda, la Creu Roja promou diversos recursos i serveis per fer front a la soledat no volguda. Així, a la demarcació de Barcelona es desenvolupa el projecte 'Final de vida i soledat', que té com a objectiu acompanyar emocionalment persones en situació de malaltia crònica avançada i sentiment de soledat no desitjada amb voluntariat format específicament.

A més, durant aquestes festes s'ha creat una agenda de trucades per acompanyar les persones grans usuàries dels seus programes amb l'objectiu de detectar qualsevol necessitat que poguessin tenir, recordar-los que no estan soles i oferir consells d'hàbits saludables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article