Quarantena retallada per als positius asimptomàtics i els contactes estrets sense símptomes

La Comissió de Salut Pública també decideix escurçar l’aïllament dels contactes estrets no vacunats


El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat reduir de deu a set dies la quarantena de positius asimptomàtics de Covid-19. Les persones amb símptomes hauran de continuar fent els deu dies estipulats. A més, la Comissió de Salut Pública ha decidit escurçar també a set dies l'aïllament dels contactes estrets que n'han de fer, és a dir, aquelles persones que no estiguin vacunades.

Posteriorment, en la roda de premsa habitual després del Consell Interterritorial de Salut (que també ha acordat la mesura per unanimitat), la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que atès que hi havia diverses propostes, la Ponència d'Alertes s'ha reunit i ha arribat a la conclusió que li calien més dades per prendre una decisió, per bé que no veia malament la proposta a set dies. Amb aquesta informació, la Comissió de Salut Pública ha decidit per unanimitat la rebaixa de deu a set dies, que després ha estat ratificada pel Consell Interterritorial. Darias ha negat que hi hagi hagut un pronunciament polític per sobre del tècnic.

A la roda de premsa també hi ha participat el director de l'Institut Carlos III, Cristobal Belda, alhora membre de la Comissió de Salut Pública, que en la qualitat de tècnic ha explicat que s'ha pres aquesta decisió després d'observar que el “període d'incertesa”, és a dir, el que va des del contacte amb una persona positiva a l'aparició dels primers símptomes, és molt més curt en la variant òmicron, la predominant ja a l'Estat. Aquest període pot ser d'unes 48 hores, i per això s'ha adaptat la quarantena a aquest nou termini, segons Belda.

Darias ha subratllat, també, que la mesura afecta només les persones asimptomàtiques, no a les que presenten símptomes, que “estan malaltes” i, per tant, han de guardar la quarantena estipulada de deu dies. Es preveu que la mesura entri en vigor aquest dijous.

La ministra també ha considerat que l'aparició de la nova soca pot suposar un “punt d'inflexió” en la pandèmia, atès que si bé és cert que té més capacitat de transmissió i de contagi, també sembla que els casos presenten quadres “més lleu”, si més no amb l'evidència que hi ha fins a aquest moment. “Podríem estar davant d'un canvi de paradigma de la pandèmia”, ha indicat Darias, tot i subratllar la necessitat de ser “prudent” i d'adaptar la resposta de les administracions a la situació epidemiològica de cada moment. “D'aquí la decisió d'avui”, ha indicat.

Catalunya demana “claredat i coherència”

En un comunicat el Departament de Salut ha indicat, al seu torn, que Catalunya “no s'ha mostrat en contra” de la proposta de rebaixar de deu a set dies les quarantenes de positius asimptomàtics i de contactes estrets sense símptomes.

Amb tot, sí que s'ha mostrat partidària —com, assegura, altres comunitats autònomes i la mateixa Ponència d'Alertes del Ministeri— de “generar, reforçar i recopilar detingudament” l'evidència científica “suficient” que permeti l'establiment “correcte” del canvi de protocol.

Alhora, Salut ha aprofitat per demanar “de nou” al Ministeri “claredat i coherència” en els missatges comunicatius, “tant a professionals com a ciutadania” sobre els canvis de protocol i la seva aplicació.

Escassetat de tests d'antígens

D'altra banda, la ministra ha explicat que s'està “treballant” per “solucionar” la manca de tests d'antígens a les farmàcies, fet que ha qualificat “d'embut”. Darias ha considerat que cal resoldre el problema, perquè és necessari seguir comptabilitzant els casos positius.

De moment, l'Agència Espanyola de Medicaments ha autoritzat sis empreses amb llicència per produir tests d'ús professional perquè en facin per a ús domèstic. Alhora, la ministra ha indicat que s'està en “contacte permanent” amb els farmacèutics per “intentar que els subministraments arribin”. En aquest sentit ha indicat que per a aquesta setmana s'espera una comanda "important" que es podrà posar, un cop arribi, a disposició de la ciutadania.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article