Infants i adolescents tutelats avaluaran per primera vegada el sistema de protecció

A l’estudi hi participen nois i noies tutelades per la DGAIA, d’entre 10 i 17 anys, que es troben en mesura protectora


Drets socials impulsa una nova eina d’avaluació del sistema de protecció a la infància, una iniciativa pionera a l’Estat per conèixer com estan i com se senten els nens i nenes tutelats que viuen en família o en un recurs residencial del sistema de protecció a la infància. Segons Cervera, “aquest projecte suposa un nou paradigma de com treballem en l’àmbit de la infància: posant l’infant al centre de les polítiques, escoltant-lo i garantint el seu dret a opinar i participar en tot allò que l’afecta”.

Impulsada en col·laboració amb el grup de recerca en infància i adolescència en risc social (IARS) de la UAB, la iniciativa consisteix en la creació d'un conjunt d'indicadors, eines i processos per obtenir informació dels nois i noies i els seus equips educatius de referència. El propòsit és disposar anualment d'informació rellevant que faciliti la presa de decisions basades en l’evidència per tal de millorar el benestar i la qualitat de vida de nens i nenes mentre es troben tutelats. “No té cap sentit voler fer millores d’un sistema sense donar veu als seus protagonistes. A partir d’ara totes les decisions que prenguem i que afecten la vida dels nens i les nenes que estan tutelats es fonamentaran en les seves opinions”, ha remarcat Violant Cervera.

Concretament, la consellera ha explicat que l’estudi avaluarà els àmbits de la seguretat, l’estabilitat, el desenvolupament, la salut, l’educació, la participació i l’autonomia personal i finalment, quin és el seu grau de benestar subjectiu.

Per recollir aquesta informació, el Departament ha fet arribar un qüestionari a uns 2.000 nois i noies i als seus equips educatius. La voluntat és consolidar aquest projecte i que cada any hi pugui participar una mostra representativa de 2.000 infants, adolescents i professionals. D’aquesta manera, es disposarà d’informació periòdica i en quatre anys hi hauran col·laborat tots els equips i recursos que formen part del sistema (al voltant de 8.500 nens i nenes).

A l’estudi hi participen infants i adolescents tutelats per la DGAIA, d’entre deu i 17 anys, que es troben en mesura protectora, ja sigui en un recurs residencial (CRAE, CREI, Centre d’acollida, centres per a joves migrats sols...) o en acolliment en família extensa o en família aliena. També els professionals de referència, que respondran sobre els infants i adolescents de zero a 17 anys que atenen.

El projecte s’emmarca en el Pla de millora del sistema de protecció a la infància i es preveu que a l’estiu de 2022 se’n puguin conèixer els primers resultats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article