El moviment veïnal reclama inversions a l’eix Besòs de Barcelona per combatre la pobresa als barris més deprimits

Una nova coordinadora d’entitats demana tenir veu en l’agenda política per fer avançar les ciutats


Els barris de les grans ciutats situats a banda i banda del riu Besòs representen una de les zones més deprimides de l'àrea metropolitana. Les rendes baixes i els alts índex d'atur, un baix nivell de formació o els problemes de delinqüència caracteritzen bona part d'un territori que s'ha cansat de ser “el patí del darrere” de Barcelona.

Els ajuntaments no ens cansen de repetir-ho i ara també el moviment veïnal alça la veu per reclamar grans inversions a l'entorn del Besòs per reflotar els barris. La nova Coordinadora Veïnal del Baix Besòs aplega les federacions d'associacions de veïns de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac i neix amb l'objectiu de ser una nova “força tractora” al territori.

El president de la Coordinadora, Pepe Sánchez, exigeix una major “solidaritat” en la inversió pública i que no tots els esforços vagin a parar a l'extrem sud de Barcelona: “Les inversions sempre es concentren a Barcelona, l'Hospitalet i el Baix Llobregat i volem donar un toc d'atenció”.

Sánchez reclama que l'extrem nord de Barcelona també “necessita” aquests recursos i que no tot es quedi a zones “socialment i econòmicament potents”. En aquest sentit, l'urbanisme i la mobilitat, les vulnerabilitats, el sistema productiu i la formació, la salut i el medi ambient o les polítiques de gènere són els eixos principals en els que la Coordinadora vol incidir.

Després de diferents trobades amb les alcaldies dels cinc municipis, el moviment veïnal ja ha fixat a l'administració més propera quines són les prioritats més urgents. En la majoria de casos es tracta d'aspectes relacionats amb la vulnerabilitat en la seva globalitat, ja que és un problema transversal de tots els eixos estratègics de la Coordinadora.

Sánchez avisa que si no es dona solució als problemes de vulnerabilitat i pobresa s'estaran també creant “bases i focus d'inseguretat”. El president de la Coordinadora evita assenyalar barris o col·lectius concrets i assegura que "tots" els barris a la llera del Besòs tenen problemes d'aquest tipus, amb zones “bastant conflictives”.

Pel que fa a les solucions, el moviment veïnal apunta directament als polígons: “S'han de reactivar i portar-hi indústria”. Segons Sánchez, la creació de riquesa i llocs de treball és clau per acabar amb la majoria de problemes endèmics de l'entorn del Besòs, juntament amb l'impuls del campus de la UPC, el desenvolupament de Les Tres Xemeneies o l'aposta per l'FP.

La Coordinadora del Baix Besòs exigeix que en la planificació i assoliment d'aquests objectius es faci en cogovernança amb el moviment veïnal i que la participació estigui oberta en “qualsevol plantejament o proposta” que es pugui impulsar al territori. És el principal desig per al 2022, ser tinguts en compte per l'administració en la planificació de l'agenda política.

“Sense el moviment veïnal els barris no avancen”, explica Pepe Sánchez. El Pla d'Habitatge de Santa Coloma de Gramenet, la sentència per al tancament de Lafarge a Montcada o la reconstrucció del barri del Maresme a Barcelona són per a la Coordinadora alguns dels exemples a seguir perquè administració i ciutadania puguin afrontar reptes compartits.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article