El Govern espanyol i les comunitats mantenen el retorn presencial a les aules per al 10 de gener

Les quarantenes en cas de positius a les aules es mantenen per ara, malgrat les peticions de territoris concrets per aixecar-les


El govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat mantenir el retorn presencial dels alumnes a les aules el pròxim 10 de gener, tal com estava previst. Ho han anunciat en roda de premsa la ministra de Sanitat, Carolina Darias, la ministra d'Educació, Pilar Alegría, i el ministre d'Universitats, Joan Subirats, després de la reunió conjunta del Consell Interterritorial de Sanitat, la Conferència Sectorial d'Educació i la Conferència General de Política Universitària. L'executiu i les comunitats autònomes deixen per a més endavant la possibilitat d'aixecar les quarantenes a les aules en cas de positiu, i de moment es mantindran els protocols actuals.

El retorn a les aules serà presencial, tal com han defensat tots els participants a la reunió, i tindrà lloc el 10 de gener, que era la data prevista. Es mantenen també els protocols que han funcionat fins ara: ventilació creuada, neteja de mans, mascaretes i vacunació, i no s'eliminen les quarantenes, malgrat les peticions d'alguns territoris i les perspectives del mateix executiu.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha destacat la tasca conjunta entre el govern i les comunitats autònomes amb la comunitat educativa per fer que les aules “siguin espais segurs”. La presencialitat, ha dit, és una “prioritat absoluta” que comparteixen la “unanimitat” dels actors de les conferències.

Darias ha destacat que pràcticament el 30% dels nens menors de 12 anys estan vacunats, i ha insistit que l'objectiu és mantenir les aules obertes malgrat l'impacte de la variant òmicron. Ha destacat el paper dels nens que de manera “exemplar” ja s'han vacunat i ha animat a seguir els protocols, utilitzar la mascareta i mantenir la distància social.

La ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha volgut llançat un “missatge de tranquil·litat a totes les famílies espanyoles” perquè el retorn a les aules es farà de manera “segura i tranquil·la”, amb “prudència, tranquil·litat i seguretat”. “Les nostres aules són espais segurs”, ha afirmat.

El ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha comparegut per primera vegada per destacar el valor de la presencialitat a les aules. “Treballarem en el manteniment de les aules com a espais segurs”, ha afirmat. Ha recordat que el seu executiu treballa amb les universitats perquè els alumnes que es contagiïn i no puguin anar a classe no es perdin els exàmens.

La fi de les quarantenes, per a més endavant

L'executiu espanyol i les comunitats deixen per a una pròxima reunió la possibilitat de revisar el protocol que s'activa en casos de positius a les aules. Sobre la taula s'ha posat l'opció d'eliminar les quarantenes per als alumnes d'infantil i primària de les classes on es detecti un positiu, encara que no estiguin vacunats.

Darias ha explicat que alguns consellers ho han demanat i s'analitzarà aquesta possibilitat les pròximes setmanes. “Tenim dies”, ha dit i ha destacat que, mentrestant, “hi ha protocols generals que són aplicables”. D'aquesta manera, mentre no hi hagi un canvi les classes es continuaran confinant en cas de positius.

Segons Darias, abans d'adoptar una decisió en aquest sentit cal que l'executiu rebi la proposta de la ponència d'alertes i sotmeti la qüestió a la Comissió de Salut Pública, que és qui haurà d'abordar la qüestió i emetre un acord. Es tracta, segons Darias, d'adoptar aquest tipus de decisions de manera “conjunta”.

Andalusia i Madrid ja han avançat que volen optar per canviar la fórmula i aïllar només els alumnes que donin positiu però no la resta de la classe. Navarra, mentrestant, preveu que en cas de positiu es faci un PCR a tota la classe i continuïn els alumnes que no estiguin contagiats.

Tests d'antígens, només a les farmàcies

Darias ha destacat també el paper de les farmàcies en la venda de test d'antígens, i manté tancada la porta de moment a la venda d'aquest tipus de test als supermercats, com sí que fan a altres països europeus. “L'important per al ministeri és garantir el subministrament i treballar amb les farmàcies l'assequibilitat dels tests”, ha dit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article