El servei de suport psicològic gratuït Konsulta’m, ara també a l’abast de la població adulta

La iniciativa terapèutica ha atès fins ara població jove i adolescent i l’any passat va doblar el nombre d’atencions fins arribar a fer més de 1.500 visites


Proper 900 joves han estat atesos durant l’últim any pel Konsulta’m, un servei gratuït de servei psicològic, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, que ampliarà la seva oferta, durant aquest primer trimestre, perquè arribi també a la població adulta de la ciutat.

En un primer moment l’atenció estarà operativa a partir del proper dilluns 10 de gener als districtes de Sant Martí i Sant Andreu, però durant el primer trimestre de l’any s’ampliarà també a Nou Barris, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella. Aquests sis districtes són els que tenen majors desigualtats en salut de la ciutat, és a dir, són aquells que presenten col·lectius amb major vulnerabilitat relacionades amb qüestions socials i econòmiques que, de retruc, deriven en uns pitjors indicadors de salut i específicament en pitjors indicadors de salut mental.

El Konsulta’m +22, que és com s’anomenarà el nou servei adreçat especialment a la població adulta, està pensat per treballar directament amb els professionals de la comunitat que estan en contacte directe amb les persones destinatàries del programa, com per exemple serveis socials, escoles d’adults, oficines d’habitatges, programes d’inserció laboral i oficines de suport a la tramitació d’ajuts, entre d’altres.

“L’objectiu, per tant, és arribar a les persones amb més dificultats per accedir als serveis de salut i salut mental, també a partir de l’obertura de consultes específiques que faran atenció directa i gratuïta a la població unes hores a la setmana, fora del centre de salut mental, i per tant en un espai més accessible al qual les persones interessades es poden adreçar sense cita prèvia”, explica el consistori en una nota de premsa.

“El servei Konsulta’m està dissenyat per atendre els malestars emocionals i psicològics, especialment aquells que s’han agreujat arran de la crisi sanitària de la Covid-19. També busca recuperar i enfortir les xarxes de suport social, així com atendre persones i grups més vulnerables que puguin requerir intervencions més específiques”, assenyalen.

Aquests espais compten amb la feina de professionals de la psicologia, del treball o educació social i de la infermeria comunitària, i estan vinculats també amb els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) corresponent al territori i que formen part del sistema sanitari per tal de poder derivar aquells casos que ho requereixin.

El servei del Konsulta’m respon a la necessitat de fer front la crisi de salut mental que s’ha vist reforçada amb la irrupció de la Covid-19. De fet, l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) de 2021 ja revela que el 60% de la població reconeix haver tingut símptomes de depressió i ansietat, en diferents graus, i que aquesta situació ha afectat especialment la població jove i femenina.

871 joves atesos en l’últim any

Les xifres d’atenció del Konsulta’m per a infants i joves mostren que entre l’1 de gener de 2021 i el passat 31 d’octubre es van atendre 871 joves, que van rebre fins a 1.201 consultes diferents, així com 208 professionals que treballen amb aquesta població, que igualment van fer 339 consultes. Durant tot l’any anterior 2020 es van atendre 448 joves i 101 professionals, la qual cosa mostra que l’activitat del servei s’ha doblat en un sol any, gràcies en part a l’extensió de la xarxa Konsulta’m al conjunt de la ciutat.

El 80% d’aquestes consultes es van poder fer de forma presencial, enfront d’un 20% que va ser necessari fer per via telefònica o virtual. El 66% de les persones ateses van ser dones, majoritàriament per fer consultes sobre malestar psicològic i emocional i, en menor mesura, per rebre informació o respondre dubtes sobre salut mental i dificultats relacionals. La major part d’aquestes consultes es van resoldre fent una orientació emocional bàsica, com mostra el fet que només el 10% de les persones ateses van haver de ser derivades a la xarxa de salut mental.

El servei arrenca al districte de Sant Martí

El servei municipal gratuït que ara s’amplia a la població adulta de la ciutat s’iniciarà a Sant Martí dins del Centre Cívic Besòs, amb un horari d’obertura al públic que anirà de 10.00 a 14.00 hores els dilluns, mentre que la resta del temps es dedicarà a atendre, consultar i orientar els professionals i referents comunitaris de la zona.

En el cas del districte de Sant Andreu, el servei parteix de l’experiència prèvia ja existent al territori i que funciona des de fa quatre anys en sis espais comunitaris, als quals s’accedeix prèvia cita telefònica al telèfon 685.721.901 o el correu electrònic [email protected], tot i que a partir d’ara també existirà un espai en què no sigui necessària aquesta cita prèvia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article