Les claus de la tornada a l’aula: menys quarantenes i més autodetecció

El Govern oferirà antígens gratuïts a l’alumnat, davant de la decisió de la Comissió de Salut Pública d’eliminar els confinaments quan hi hagi menys de cinc positius


Les escoles de Catalunya reprenen aquest dilluns el curs escolar enmig de la sisena onada de la pandèmia i amb un nou protocol per fer front a la Covid-19. A partir d'ara, l'alumnat de primària i educació infantil ja no hauran de confinar-se si hi ha menys d'un 20% de la classe contagiada o menys de cinc positius. Davant d'aquest canvi, el Govern ha decidit oferir tests d'antígens gratuïts quan hi hagi algun cas positiu, per tal d'afavorir l'autodetecció a canvi de mantenir la presencialitat el més possible.

La Comissió de Salut Pública va aprovar divendres passat l'eliminació de les quarantenes als centres educatius quan hi hagi menys del 20% de la classe contagiada de Covid-19 o menys de cinc positius. A més, perquè es confini una aula, aquests contagis s'hauran de produir en un període igual o inferior a set dies.

L'alumnat que estigui immunitzat, és a dir amb la pauta completa de la vacuna o que hagi donat positiu en els darrers tres mesos, no haurà de confinar-se en cap cas i podrà continuar anant a classe. Tot i això, des del Departament de Salut assenyalen que aquests alumnes hauran d'extremar les mesures de prevenció.

Fins ara, havien de fer quarantena els grups escolars de primària i educació infantil amb almenys un cas positiu. Això excloïa els alumnes o professors que haguessin passat la Covid-19 en els últims sis mesos o que tinguessin la pauta completa de vacunació. Per tant, els menors de 12 anys, que van rebre la primera dosi a mitjans de desembre i no els toca la segona dosi fins al febrer, havien d'aïllar-se en cas de ser contactes estrets.

Altres mesures: antígens gratuïts i 571 docents substituts

Per fer front a aquest canvi de protocol, el Govern ha decidit que, quan hi hagi un positiu en un grup de convivència estable, “oferirà i recomanarà” la possibilitat de fer un test d'antígens gratuït a una de les farmàcies adherides al programa. En el cas d'educació infantil, la prova s'oferirà en un punt centralitzat o un centre d'atenció primària.

En un comunicat, l'executiu remarca que aquesta mesura “no està inclosa entre les recomanacions” del document aprovat per la Comissió de Salut Pública, però que l'autoritat sanitària catalana ho considera “important per afavorir el control de la pandèmia”.

D'altra banda, el Departament d'Educació ha nomenat 571 interins i substituts per cobrir les baixes per Covid-19 de mestres i professors a partir d'aquest dilluns. Segons fonts de la conselleria, divendres passat ja es van fer aquests nomenaments i es preveu que dilluns n'hi hagi més per cobrir les noves baixes que es comuniquin.

Educació ha previst diverses “mesures excepcionals” per garantir que els centres puguin obrir amb normalitat, entre les quals hi ha que es cobriran totes les baixes iguals o superiors a cinc dies. A més, durant els pròxims dies, si és necessari, es faran nomenaments excepcionals d'urgència si hi ha centres amb més de tres baixes inferiors a cinc dies. La conselleria també preveu fer nous nomenaments telemàtics els dies 10, 11 i 12 de gener.

Respostes enfrontades

El canvi de protocol a les aules, que es va produir amb menys de tres dies d'antelació a la represa de les classes, ha provocat respostes enfrontades per part de les diverses administracions públiques, els sindicats i la comunitat educativa.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, tot i mostrar-se favorable al canvi de les quarantenes als centres educatius, ha criticat les formes amb què s'ha aplicat la mesura. Una crítica que ha compartit també el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha lamentat que l'anunci del canvi de protocol s'hagi fet “de forma una mica precipitada”.

No obstant això, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat que el canvi de protocol s'ha fet seguint les recomanacions dels experts i des de la “cogovernança” amb les comunitats autònomes.

Per altra banda, CCOO ha exigit mantenir les quarantenes a infantil i primària i ha considerat “incomprensible” la decisió d'eliminar-les quan hi hagi menys de cinc positius en una classe. El sindicat ha recordat que s'està en un moment de “màxima incidència” de contagis i ha criticat que la decisió no vagi acompanyada de cap mesura extra de prevenció.

L’Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC), en canvi, ha considerat una “bona mesura” que la Comissió de Salut Pública hagi aprovat un canvi de protocol, perquè “ajuda a aplicar la garantia del dret a l'educació sota el principi de no discriminació”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article