Joves migrants sense papers denuncien que BarcelonActua els feia treballar més de 40 hores setmanals

Segons CGT, aquestes persones feien tasques essencials per al funcionament d’un dels centres gestionats per l’entitat a canvi de poder-s’hi allotjar


Tres joves migrants sense papers han denunciat BarcelonActua davant d'Inspecció del Treball per fer-los treballar sense contracte i més de 40 hores setmanals a un centre gestionat per l'entitat a canvi d'allotjament. Segons la CGT, aquestes persones s'encarregaven de tasques essencials per al funcionament del centre i, tot i això, no rebien cap remuneració econòmica. Des de l'entitat asseguren que es van limitar a acollir aquestes persones en règim de voluntariat i que ara volen “treure rèdit personal” a partir de la denúncia.

La CGT acusa BarcelonActua d'aprofitar-se de la situació de "manca de documentació i habitatge" d'aquests joves migrants per, suposadament, fer-los treballar més de 40 hores setmanals, sovint sense companyia de cap altre treballador de la fundació i amb més de 20 residents a càrrec al dia.

El sindicat també denuncia que un dels joves va patir un accident laboral, del qual l'entitat no se'n va fer càrrec ni va assumir els costos de l'atenció hospitalària. La CGT ha subratllat que aquest no és “un cas aïllat” i demana responsabilitat a les administracions públiques per garantir un mínim de drets laborals en uns serveis que es gestionen de manera privada, però que reben diners públics a través de subvencions.

Per altra banda, exigeixen a la fundació que assumeixi les responsabilitats d'aquests fets, repari econòmicament a les persones afectades i cessi immediatament amb aquesta mena de pràctiques.

La fundació es defensa: “eren voluntaris”

No obstant això, l'entitat s'ha mostrat en “total desacord” amb el contingut de les denúncies, ja que consideren que “no fan altra cosa que distorsionar la realitat dels fets per perjudicat la imatge de la fundació”. BarcelonActua assegura que es van limitar a “donar acollida a aquestes persones, traient-les del carrer en època de Covid-19” i que els hi van proporcionar manutenció, formació, dietes i despeses mèdiques.

La fundació insisteix en el fet que aquestes persones estaven en "règim de voluntariat", implicant-se en tasques de recepció i vigilància. Des de BarcelonActua assenyalen que dos d'aquests tres joves migrants van ser expulsats del centre on feien voluntariat per "manques de respecte i actituds inacceptables" i que ara, amb aquestes denúncies, el que volen és “treure un rèdit personal”.

En concret, consideren que la denúncia davant la Inspecció de Treball es deu al fet que aquests joves volen obtenir la seva regularització administrativa, la qual, asseguren, únicament és viable a través de la denúncia.

Testimoni d’un dels joves afectats

“La primera setmana van ser 20 hores. Ho acceptava. Cada vegada, però, era un dia més, un dia més, un dia més. Quatre, cinc dies a la setmana. Cuinar, netejar, vigilar els altres usuaris durant tota la nit”, assegura Youssef Ikiss, un dels joves afectats, en declaracions al Telenotícies de TV3.

Els joves han mostrat a les càmeres de la televisió els documents que els van fer firmar a la fundació, com a una mena d'acord a canvi del qual obtenien allotjament al centre gestionat per BarcelonaActua. Segons han explicat, se'ls hi prometia la seva regularització administrativa, passat un temps, a canvi d'una mitjana de deu hores de voluntariat a la setmana.

Aquestes hores de voluntariat, però es veien superades de forma sistemàtica, arribant en alguns casos fins a les 46 hores setmanals, segons els quadres d'horaris als quals ha pogut tenir accés TV3. Tot això, sense cap mena de remuneració econòmica, més enllà dels 40 euros mensuals que la fundació entregava als joves per fer front a algunes despeses, segons han relatat els afectats.

Youssef Ikiss va decidir portar el seu cas a Inspecció de Treball, després de patir una agressió per part d'un usuari del centre quan ell es trobava fent un torn de vigilància. Aquest fet el va deixar amb pèrdua d'audició i amb la necessitat d'una cirurgia plàstica per reconstruir mitja orella; un accident laboral del qual BarcelonActua no se'n va fer càrrec, afirmen els joves i la CGT.

Segons ha pogut saber TV3, Inspecció de Treball ja va visitar el centre el desembre i BarcelonaActua té pendent una cita per respondre a una sèrie de requeriments. El centre gestionat per la fundació rebia finançament de l'Ajuntament de Barcelona i es va tancar a finals del 2021.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article