Dues persones moren en l’incendi d’un infrahabitatge a la llera del Besòs, a Montcada i Reixac

La Taula del Tercer Sector lamenta la “tragèdia” i reclama mesures contra l’emergència habitacional


Dues persones van morir aquest diumenge a la tarda en un infrahabitatge del Pla del Besòs de Montcada i Reixac, a la llera del riu. Els Mossos n'investiguen ara les causes però els primers indicis apunten que la causa va ser la inhalació de monòxid de carboni, segons han detallat els Bombers.

Fonts municipals apunten que les víctimes, que no estaven empadronats ni eren atesos pels serveis socials del municipi, haurien encès un foc a terra per escalfar-se i la mala ventilació de l'espai hauria provocat la intoxicació mortal. L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, denuncia la situació de vulnerabilitat que es viu a banda i banda del riu i demana ajuda a les administracions supramunicipals per combatre la problemàtica que genera l'infrahabitatge en aquest entorn, en el qual hi ha fins a 400 infrahabitatges, tot i que molts d’ells han estat utilitzats històricament per guardar estris dels horts de la zona.

Tot i això, Campos defineix el barraquisme de la llera del Besòs com una “olla a pressió” que pot esclatar en qualsevol moment des del punt de vista social com ambiental. L'alcaldessa recorda que el Consorci del Besòs compta amb un projecte per enderrocar les barraques i recuperar l'espai natural que s'ha de poder impulsar. L'alcaldessa ha demanat que la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya es posin d'acord per “protegir i preservar” el Besòs.

Tragèdia que es repeteix

La Taula del Tercer Sector Social ha lamentat la mort d’aquestes dues persones i l’ha titllat com a una “tragèdia” per la manca d'habitatge digne, un fet que “no és nou”. L'organització ha reclamat que s'actuï amb contundència davant de la pobresa, ja sigui habitacional, energètica, infantil o alimentària. Ha recordat que fa poc va morir una família en l'incendi d'un local ocupat la plaça Tetuan, a Barcelona, i ha assegurat que aquestes tragèdies s'han tornat recurrents i s'estan començant a normalitzar. Ha afegit que, si es demostra, és “extremadament preocupant” que no s'hagi actuat abans en aquest assentament d'infrahabitatges.

Així, la Taula ha apunta que el sensallerisme és un fenomen complex que va més enllà de viure al carrer i que implica diferents condicionants de vulnerabilitat. Ha afegit que aquesta problemàtica interpel·la a nivells diferents de l'administració i per això ha fet una crida a les diferents administracions per abordar de manera contundent l'emergència habitacional. “Quantes morts més ha d'haver-hi perquè es reaccioni amb urgència?”, es pregunten.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article