El Govern no prorrogarà el toc de queda si es confirma una millora de la pandèmia

La portaveu Patrícia Plaja diu que les xifres de contagis continuen sent “desorbitades”, però apunta que hi ha indicis de desacceleració com per a relaxar les mesures a partir del 21 de gener


El Govern no preveu prorrogar el toc de queda a partir del 21 de gener si es confirma una millora de la pandèmia. La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha explicat aquest dimarts que les xifres de contagis continuen sent “desorbitades”, especialment per la incidència de la variant òmicron, però ha apuntat que s'observa una desacceleració i indicis d'una futura millora.

Si aquests indicis es confirmen, el Govern no plantejarà prorrogar el confinament nocturn vigent actualment d'una a sis del matí. Plaja ha afegit, així i tot, que no es pot plantejar una flexibilització generalitzada de les restriccions i ha defensat que es començarà per aquesta mesura, ja que és la més invasiva. A més, també ha afegit que la mesura ha funcionat i ha permès reduir la mobilitat i la interacció en un moment complicat de la pandèmia.

La portaveu ha constatat que les darreres xifres mostren que la velocitat de contagi està remetent i que el risc de rebrot, tot i que continua pujant, no ho fa de la mateixa manera que en dies anteriors. Plaja a afegit que els experts apunten que s'està a prop del pic, o com a mínim de “l'altiplà”, d'aquesta sisena onada.

Tot i això, la portaveu ha afirmat que les hospitalitzacions continuen creixent, encara que no al mateix ritme, i es manté la pressió a l'atenció primària, amb un nou rècord de visites per Covid-19 aquest dilluns. Actualment, el 90% de les persones contagiades ho són per la variant òmicron, però la meitat dels ingressats s'han contagiat amb delta.

Davant d'aquest escenari, Plaja ha afirmat que no es pot “abaixar la guàrdia” i ha assegurat que “és d'hora” per parlar del relaxament general de mesures. Ha recordat, tanmateix, que el Govern sempre ha dit que les mesures s'anirien retirant a mesura que la situació ho permetés: “sense precipitació, però sense cap tipus de demora”.

El Govern creu que la desacceleració incipient de la pandèmia s'està donant per motius multifactorials, que inclouen el compliment majoritari de les restriccions, la bona resposta del personal sanitari i l'increment de la vacunació.

Sense calendari per a la resta de mesures

Més enllà del toc de queda, Plaja ha assegurat que no es pot establir un calendari sobre la previsió de retirada de la resta de restriccions. Sí que ha apuntat que després del toc de queda anirien caient la resta que afecten drets fonamentals, començant per la limitació a 10 persones en les trobades socials.

Plaja, a més, ha afirmat que no està previst que hi hagi canvis pel que fa a l'ús del passaport covid, ni pel que fa a començar a aplicar-lo en altres sectors diferents ni per deixar de fer-ho en els que està vigent actualment.

Pel que fa a l'oci nocturn, també ha respost que no hi ha una data fixada per a la seva reobertura perquè no es pot fixar i ha afirmat que s'escoltarà els experts i es continuaran analitzant les dades de la pandèmia per veure quan és possible fer-ho.

Encarreguen als experts un informe sobre el futur de la pandèmia

D'altra banda, la comissió delegada del Govern per la Covid-19 ha encarregat al comitè científic assessor un informe sobre quin ha de ser l'abordatge de la pandèmia a mitjà i llarg termini, tenint en compte l'evolució de la malaltia en els darrers dos anys.

Plaja ha reconegut que el repte de futur serà donar-li un abordatge global, però ha explicat que el Govern considera imprescindible establir quins són els diversos escenaris i com s'haurien de gestionar. “Ja s'hi està treballant”, ha declarat.

Per últim, el Govern també s'ha mostrat partidari de regular el preu dels tests d'antígens i ha assegurat que “aplaudirà” la mesura quan sigui efectiva, ja que ha recordat que la competència és estatal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article