El Fòrum Català d’Atenció Primària reclama baixes autojustificades per combatre la saturació de la sisena onada

El FoCAP demana que s’acompanyi automàticament el diagnòstic de Covid-19 amb una baixa que duri el període de quarantena


Els CAP han batut rècords de visites pel coronavirus durant aquesta sisena onada, dominada per l'òmicron. Prop de 100.000 persones van requerir dilluns atenció mèdica primària per la Covid-19, més del doble que durant el pic de l'anterior onada.

Davant d'aquesta situació de “saturació”, el Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP) demana que s'activi un sistema de baixes “autojustificades” per evitar que pacients lleus amb malalties com la Covid-19, grip o gastroenteritis hagin de recórrer als CAPs per cursar la baixa. “Un diagnòstic positiu de covid hauria d'anar acompanyat d'una baixa i, així, alliberar-nos a nosaltres de la tasca burocràtica”, proposa Nani Vall-llossera, membre del FoCAP i metgessa del CAP Bon Pastor, a Barcelona.

En aquest sentit, el FoCAP proposa prioritzar els professionals dels CAP per a finalitats mèdiques i descarregar-los de tràmits com les baixes laborals. “Les baixes per Covid-19 sabem quina durada tenen i sabem que necessiten un aïllament de set dies, així que caldria automatitzar-les i, només en el cas que hi hagi alguna complicació, poder fer la valoració per allargar-la”, comenta Vall-llossera, convençuda que la sisena onada “ho canvia tot” i cal adaptar-s'hi.

En aquesta línia va pronunciar-se aquest dimarts el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va fer una crida a la Seguretat Social perquè es pugui cursar la baixa laboral per Covid-19 “de manera excepcional” amb una declaració d'autoresponsabilitat, tal com es fa actualment en països com el Regne Unit.

En un moment en què encara no s'ha arribat al pic de la sisena onada, Vall-llossera aposta per comptar amb la “relació de confiança” entre sanitaris i pacients per tal que els professionals puguin deixar de “fer de policies” del sistema de baixes per centrar-se en l'assistència mèdica.

A banda, la metgessa reclama que cal un “canvi de paradigma” per “introduir en l'imaginari” que no es pot anar malalt a la feina, sobretot en el context actual de pandèmia. “Quan estàs a la consulta, veus un munt de gent que es troba malament des de fa dies, però que està anant a treballar perquè les plantilles estan molt justes, perquè té por de perdre la feina o perquè no té contracte”, lamenta Vall-llossera.

Així mateix, denuncia la situació de “sobreesforç” continu que viuen els professionals de l'Atenció Primària i indica que les visites presencials s'han recuperat en números absoluts, tot i que han baixat en tant per cent perquè ha incrementat l'atenció telefònica i per internet.

“Les autoritats diuen que no hi ha professionals, però també hi ha professionals que ho deixen perquè no poden més”, subratlla Vall-llossera, partidària de revertir la situació per procurar una activitat laboral “sostenible” per als sanitaris que permeti reforçar l'assistència mèdica per la resta de malalties, a banda de la Covid-19.

Malgrat que els casos positius viuen una “desacceleració clara”, Argimon va alertar aquest dimarts que, fins que no s'aconsegueixi superar aquest nou embat, la societat s'haurà d'acostumar a uns serveis “diferents dels que està acostumada”, preveient la saturació de la xarxa sanitària. Segons el conseller, Catalunya arribarà al pic de la sisena onada d'aquí a una setmana, o com a màxim deu dies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article