Supervivents de tràfic de dones acompanyaran a altres víctimes en la seva reinserció sociolaboral

La Fundació Surt, a través del projecte europeu SISA, aposta per la mentoria com a eina per afavorir la inclusió de dones víctimes d’aquesta violència masclista


Aquest gener ha arrencat un projecte en el qual supervivents de tràfic de dones acompanyaran a altres víctimes que estan començant els seus processos de recuperació i autonomia. La Fundació Surt ha format a aquestes dones a través del projecte SISA, una iniciativa europea que aposta per la mentoria com a eina per afavorir la inclusió de dones supervivents d’aquesta forma de violència masclista i que arrenca. 

De moment, l’equip estarà format per dues dones, les quals han adquirit les eines necessàries per acompanyar altres supervivents en els seus processos de recuperació i inclusió social. 

La coordinadora del projecte, Laura Parés, explica que les experiències prèvies d’aquestes dones i el seu coneixement sobre les diferents fases dels processos d’inserció sociolaboral, fa que el seu acompanyament sigui essencial per a l’èxit dels processos d’altres supervivents. 

En aquest cas, les dues dones que han estat formades per Surt per fer aquest acompanyament s’han especialitzat en disciplines diferents: una va estudiar mediació cultural i l’altra estudia infermeria actualment. “Juntes formen l’equip perfecte per entendre i donar resposta a les diferents personalitats i necessitats de les dones”, valora Parés. 

Durant la formació, les participants van aprofundir en temàtiques com les desigualtats estructurals i els models socials que afecten la inclusió socioeconòmica de les víctimes de tràfic per a l’explotació. A més, també van adquirir noves eines per adoptar estils d’escolta activa i assertivitat.

“Les mentores suposen referents que ofereixen a les mentorades un espai sense prejudicis, en el qual aprendre d’altres dones que van viure situacions similars i que es troben més recuperades”, destaca Parés. 

Cada mentora participarà en un programa de sis mesos i el procés s’adaptarà a les seves experiències i coneixements previs, amb la finalitat de contribuir a enriquir també els seus perfils professionals.

Acompanyament entre iguals

Des de la Fundació Surt assenyalen que un dels objectius d’aquest projecte és que les dones que faran l’acompanyament puguin convertir-se en referents positius per a les seves companyes.

“Les mentores tindran l’oportunitat d’acompanyar altres dones des dels reptes que van haver d’afrontar durant els seus propis processos, així com des de les estratègies que van trobar per defensar els seus drets i accedir a serveis de l’administració pública, al mercat de l’habitatge, al mercat laboral, al sistema educatiu, entre altres”, subratlla Parés.

La falta de coneixement sobre els recursos i serveis disponibles i els reptes als quals moltes dones s’enfronten quan intenten accedir-hi solen generar sentiments de desconfiança i frustració cap a i amb els serveis de suport locals, cosa que, com afirma Parés, provoca que, amb freqüència, les demandes d’acompanyament més habituals de les dones se centrin a cobrir les necessitats bàsiques més immediates i urgents. 

“Sempre estem bregant amb les barreres burocràtiques. És realment frustrant esperar a tenir els nostres permisos de residència i treball sense entendre la situació i el temps que ens costarà. És per això que nosaltres entenem molt millor el que altres dones estan vivint perquè també ho hem experimentat, i a vegades encara experimentem aquesta frustració, ràbia i incertesa”, afirma una de les dones que farà de mentora al projecte.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article