Grups socials protesten a Barcelona per reclamar una “vida digna” per a les famílies desnonades

Els manifestants denuncien davant de l’Ajuntament que els hostals no són una solució “vàlida” i qualifiquen els protocols actuals de “racistes”


Grups i col·lectius per al dret a l'habitatge s'han manifestat aquest dijous a la tarda a la plaça de Sant Jaume, davant de l'Ajuntament de Barcelona, per reclamar una “vida digna” per a les famílies desnonades. Mig centenar de persones han denunciat que els hostals, habitacions i pensions no són una “solució d'habitatge digna ni vàlida” i demanen al consistori i a la Generalitat que “obrin” els pisos que hi ha buits.

Els i les manifestants han carregat també contra els protocols, que qualifiquen de “racistes”. Els grups han lamentat que la reunió programada per aquest dijous amb la regidoria d'Habitatge de Barcelona s'hagi ajornat en format presencial perquè alguns membres de l'equip municipal tenen Covid-19: “A molts de nosaltres ens desnonen estant amb Covid-19”.

Amb una pancarta amb el missatge “No volem parar desnonaments, volem habitatge per a totes”, els manifestants convocats per la xarxa de grups i col·lectius ‘EsXunaVidaDigna’ han reclamat a les administracions solucions per a les famílies que es troben en una situació de vulnerabilitat i les que són desnonades.

En un manifest, els grups han recordat que dues persones van morir a Montcada i Reixac diumenge en incendiar-se la barraca on vivien mentre la intentaven escalfar i que una família, el pare, la mare i dos fills petits, va perdre la vida el novembre en un foc al local que havien ocupat a Barcelona. Els col·lectius han recordat altres persones condemnades “a mort” pel delicte de “ser pobre” i han advertit que no són “casos aïllats”.

Aquests grups denuncien que l'alternativa en pensions és “inadmissible” i han demanat que, si no hi ha habitatge públic suficient, les administracions “donin ajudes per pagar els preus desorbitats dels lloguers” i “avals amb garantia social” com a “mesura urgent i no permanent” en lloc de pagar hostals.

Altres reivindicacions que han portat aquests grups a la plaça de Sant Jaume és posar fi a la dispersió de les famílies, ja que, han recalcat, les alternatives que s'ofereixen “les obliguen a marxar dels barris”.

També demanen que l'informe de vulnerabilitat per a l'habitatge no passi per serveis socials, perquè això, diuen, “genera burocràcia innecessària” i suposa “un exercici de control sobre la vida” i “infantilització a través de tuteles”.

Els col·lectius exigeixen a les administracions que no negociïn amb “propietaris milionaris que, a més, es beneficien dels lloguers socials amb diners públics” i que actuïn com a “aval” en els contractes de lloguer.

Els manifestants també han denunciat que els protocols actuals són “racistes” perquè “discriminen els immigrants dels no immigrants i els no documentats dels documentats”. Els col·lectius demanen que les persones sense papers tinguin “dret a entrar a les meses d'emergència de reallotjament”.

Càrregues policials a un desallotjament a Badalona

Els Mossos han executat aquest dijous l'ordre de desallotjament de la nau del carrer Progrés de Badalona, on malvivien des de feia anys al voltant d'un centenar de persones. Els ocupants han demanat fins a última hora posposar l'ordre de llançament per la manca d'alternatives d'habitatge, les baixes temperatures i la situació epidemiològica.

El jutjat, però, s'hi ha negat de manera reiterada. Davant d'aquesta situació, algunes de les persones han recollit les seves pertinences i al llarg del matí han abandonat l'espai voluntàriament. Finalment, cap a les dotze del migdia, els Mossos han carregat contra les persones concentrades a la porta de la nau i han pres el control de l'espai per acabar de desallotjar els ocupants que encara quedaven a l'interior.

L'advocada dels ocupants de la nau, Sònia Olivella, ha titllat el desallotjament com un episodi de “racisme institucional”. Olivella creu que no és acceptable que no només no es pugui buscar una alternativa per a aquestes persones, sinó que, a més, se'ls deixi al carrer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article