Barcelona descarta regular les distàncies de centres per a persones amb addiccions respecte escoles o instituts

La Regidoria de Salut confia en la bona convivència entre l’alberg per a persones sense llar i el nou entorn un cop es traslladi a Horta-Guinardó


L'Ajuntament de Barcelona descarta regular les distàncies de centres per a persones amb addiccions respecte escoles o instituts. 

El grup de Ciutadans ha defensat aquest dimarts a la Comissió de Drets Socials una proposició que demanava garantir que la decisió d'ubicar qualsevol centre social adreçat a aquest col·lectiu es faci mantenint una distància dels centres educatius. La proposició, però, s'ha rebutjat amb els vots negatius del govern municipal i d'ERC i l'abstenció de JxCat, PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita. Cs ha presentat la proposta arran del trasllat d'un alberg per a persones sense llar amb addiccions al districte d'Horta-Guinardó.

Actualment l'alberg s'ubica a Les Corts però a la primavera es traslladarà a una nova ubicació situada al districte d'Horta-Guinardó. Un cop es traslladi l'alberg se situarà a prop d'una escola, l'Escola Mas Casanovas, fet que ha provocat el rebuig al trasllat de part de les famílies del centre educatiu.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha recordat que la ubicació actual del centre, a Les Corts, fa que aquest toqui pràcticament paret amb paret amb l'Escola Anglesola, un exemple que ha citat per refermar que no té per què ser un problema si abans es fa pedagogia i s'acompanyen les inquietuds dels veïns i l'entorn. 

De fet, Tarafa ha assegurat que això és el que ara s'està fent amb l'entorn de la nova ubicació, és a dirs, els veïns d'Horta-Guinardó i l'Escola Mas Casanovas. “No és cert que no hem fet res amb comunitat educativa, comerciants o veïns”, ha reblat Tarafa al regidor de Cs Paco Sierra. 

La regidora de Salut també ha argumentat que l'alberg que es traslladarà és un equipament aprovat en el marc del Pla de Drogues, que va ser aprovat per tots els grups municipals, i ha demanat “remar en la mateixa direcció” per no “estigmatitzar” els usuaris. Alhora, ha reconegut la importància d'acompanyar les pors o les inquietuds dels veïns “des del diàleg i l'escolta”. 

Per últim, Tarafa ha recordat que quan l'ajuntament ha considerat que calia una regulació davant d'un “risc” s'ha fet, com en el cas dels clubs cannàbics o les sales de joc, que sí que han d'ubicar-se a certa distància de centres educatius pel risc que els alumnes hi puguin accedir. En aquest cas, però, ha assenyalat que es tracta d'una situació diferent perquè l'alberg és “la llar” dels seus usuaris. 

L’AFA de l’escola demana el canvi d’ubicació

La postura de l’AFA de l’escola Mas Casanovas, però, és contrària a l’ubicació de l’alberg per a persones sense llar amb addiccions al costat del centre educatiu. “Reduir al màxim el risc pels nostres infants seria canviant l’ubicació”, sostenen al seu compte de Twitter. “Hi ha altres llocs possibles dins del barri sense necessitat de comprometre entorns sensibles com són els de les escoles”, insten.

Per això, demanen a l’Ajuntament que es faci “responsable” de trobar una ubicació “digna” i “protegeixi els infants com fa en altres ocasions”, conclouen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article