Barcelona comença a construir el segon edifici d’habitatges fets de contenidors marítims

El nou immoble de set plantes oferirà allotjament per a un centenar de persones vulnerables


L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat aquest dimecres les obres per aixecar el segon edifici d’habitatges fets a partir de contenidors marítims. El nou immoble, situat a les Glòries, compta amb una inversió de prop de cinc milions d’euros i oferirà allotjament per a un centenar de persones vulnerables, que hi entraran a viure al setembre. Es preveu que els treballs s’allarguin unes 26 setmanes, molt per sota dels dos anys que dura una obra convencional, segons el consistori.

L’edifici tindrà set plantes, 42 allotjaments i estarà format per 77 mòduls, que s’han treballat i adaptat a fàbrica. Es tracta del segon immoble que estrenarà Barcelona en el marc del projecte APROP, després d’inaugurar fa dos anys un edifici similar al Barri Gòtic.

Durant una visita a les obres en el primer dia de treballs amb els contenidors, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que el nou immoble de les Glòries suposarà un “salt d’escala” respecte a la prova pilot, “més modesta”, de Ciutat Vella. “Aquesta proposta, més enllà de les burles que feien alguns a l’inici, resulta que ja ha aconseguit un munt de reconeixements internacionals”, ha destacat Colau sobre la iniciativa APROP, “una realitat que ha vingut per quedar-se”.

Així mateix, l’alcaldessa ha instat la Generalitat de Catalunya a adoptar aquest projecte, que considera una bona solució per a Barcelona i per a la resta del territori, i ha reclamat que ampliï el seu pressupost destinat a habitatge públic. Segons Colau, Barcelona lidera a tot l’Estat en polítiques d’habitatge, no només a nivell pressupostari, sinó també d’innovació.

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, ha remarcat que APROP ofereix un allotjament provisional, de sis mesos a dos anys, a l’espera que les persones beneficiàries trobin un domicili definitiu amb l’ajuda de l’acompanyament social que s’ofereix, també en l’àmbit laboral. Pérez ha indicat que tres de les dotze famílies que van entrar a l’edifici de Ciutat Vella quan va inaugurar-se fa dos anys ja han marxat a un allotjament definitiu.

L’edifici de les Glòries estarà format per 77 contenidors, que s’han començat a col·locar a un solar on prèviament ja s’havia aixecat una estructura com a base de les set plantes. El tractament dels mòduls a fàbrica ha inclòs diverses obertures i reforços, envans i instal·lacions sanitàries i de subministraments, així com reixes, endolls o interruptors i una primera mà de pintura.

En la primera jornada d’instal·lació de contenidors, es col·locaran els 11 de la primera planta, i després, cada deu o quinze dies, es treballaran la resta de plantes, de dues en dues. En paral·lel, s’anirà construint la planta baixa i s’entrarà als mòduls ja col·locats per ultimar els detalls dels allotjaments.

L’obra també inclou la urbanització de l’interior de l’illa i diversos equipaments a la planta baixa, amb espais per a activitats comunals, una bugaderia comunitària i una gran sala polivalent que podran utilitzar els residents i els usuaris del futur hort urbà que també hi haurà a l’àrea.

El projecte s’emmarca en l’aposta municipal d’innovar en mètodes constructius que permetin ampliar el parc públic d’habitatges per fer front a l’emergència habitacional. A banda dels dos primers edificis, al Barri Gòtic i a les Glòries, s’han iniciat també els treballs previs per aixecar un tercer edifici APROP al barri de la Bordeta, i hi ha mitja dotzena més en fase de projecte als districtes de Sant Martí i Sant Andreu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article