Les treballadores socials reivindiquen la seva “sensibilitat” per fer de mediadores en conflictes de gent vulnerable

Una mediadora diu que treballar cada dia amb els serveis socials els fa estar més preparats per resoldre enfrontaments


El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) assegura, coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació, que si hi hagués un nombre major de mediadores, la societat seria millor. Per això, reivindiquen el seu paper com a mediadores, sobretot per tractar conflictes on hi ha involucrats col·lectius vulnerables.

Tot i que habitualment s'associa la figura del mediador a un advocat, les treballadores socials recorden que elles tracten amb col·lectius vulnerables cada dia i tenen contacte estret amb els serveis socials. Aquest bagatge els serveix per abordar els conflictes i fer de mediadors amb una “sensibilitat especial”.

Carme Solanes, de la comissió de mediació del TSCAT, explica que elles, com a treballadores socials, tracten sovint amb casos de desnonaments, conflictes veïnals, gent gran, menors, discapacitats o malalts mentals. Això les fa estar “a peu de conflicte” i “al costat dels serveis socials”, els quals els deriven molts dels casos en els quals han de mediar. També poden actuar en conflictes familiars, herències o separacions conflictives, entre altres.

Una treballadora social no pot fer de mediadora i de treballadora social en el mateix cas, però pot aplicar la seva experiència com a treballadora social en casos similars per fer una bona mediació, afirma Solanes.

Per això, demana que s'informi més i millor a la població sobre la possibilitat de la mediació, per no judicialitzar tots els conflictes. Si hi hagués més mediació, es resoldrien millor els conflictes, creu Solanes, i si hi hagués més mediadores, siguin treballadores socials o no, també ajudaria a abordar des de la mediació aquests conflictes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article