La Fundació Espigoladors rep el Premi Solidaritat 2021 per afavorir el dret a l’alimentació

L’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) reconeix la feina de l’entitat per garantir l’accés a una alimentació sostenible i saludable


La Fundació Espigoladors ha guanyat amb el Premi Solidaritat 2021, que concedeix des del 1987 l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) a persones i entitats destacades per la seva tasca en favor dels drets humans. El jurat del premi, format per representants d'organitzacions socials i activistes de drets humans, ha reconegut el treball de l'entitat en la defensa i garantia del dret a l'alimentació.

L'entitat guardonada treballa des del 2014 per l'aprofitament alimentari, mitjançant la pràctica mil·lenària de l'espigolament, amb l'objectiu de garantir l'accés a una alimentació sostenible i saludable. Com assenyalen des de l'IDHC, actualment, una tercera part dels aliments que es produeixen al món acaben a les escombraries i a l'Estat espanyol prop d'un 25% de la població viu en situació de pobresa, amb dificultats per accedir a una alimentació saludable i a oportunitats laborals.

En concret, la labor de la Fundació Espigoladors se centra en tres reptes socials: reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, fomentar el dret a l'alimentació saludable i sostenible i generar oportunitats laborals per a col·lectius en risc d'exclusió social. Per aquests motius, organitzen recollides d'aliments sense sortida comercial, però perfectament comestibles, i els canalitzen cap a entitats socials per facilitar l'accés a una alimentació saludable de persones en situació de vulnerabilitat.

A més, l'entitat també elabora conserves vegetals a partir de fruites i verdures imperfectes o que provenen d'excentes, tot això al seu obrador al barri de Sant Cosme al Prat de Llobregat; el qual esdevé també un espai d'inserció sociolaboral per a persones en risc d'exclusió social.

Per a Montse Tafalla, presidenta de l'IDHC i membre del jurat del Premi Solidaritat, “a partir de l'ancestral pràctica de recollir les fruites i verdures descartades del circuit comercial per raons mercantils o per meres qüestions estètiques, la Fundació Espigoladors promou un canvi de consciència social contra el malbaratament alimentari posant en relleu que l'exercici del dret humà a l'alimentació passa també per qüestionar un sistema agroalimentari insostenible des d'un punt de vista mediambiental i social”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article