La filòsofa i activista feminista Judith Butler, guardonada amb el Premi Internacional Catalunya 2021

Aragonès destaca el pensament “inspirador” de la premiada: “Ofereix un desig de viure i de posar la vida al centre”


La filòsofa i activista pels drets humans nord-americana Judith Butler ha estat guardonada amb el XXXIII Premi Internacional Catalunya 2021. Ho ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha destacat el seu activisme pels drets de gais i lesbianes i de suport al moviment queer. 

“Butler desprèn compromís cívic i polític amb el qual articula el seu projecte teòric de combatre totes formes de violència: la normativa, la simbòlica, la física, la sexual o la política”, ha subratllat el president de la Generalitat, que ha qualificat el pensament de la filòsofa “d'inspirador”. 

Aragonès ha destacat que l'obra de Butler “ha revolucionat i transformat la teoria feminista amb els seus estudis sobre el gènere, el seu activisme pels drets de gais i lesbianes i el seu suport al moviment queer”. I ha subratllat que combat totes les formes de violència “que condicionen la vida de determinats col·lectius, especialment els més vulnerables”.

“L'activisme i el pensament de Butler és inspirador perquè ens ofereix un desig de viure, de posar la vida al centre, que la vida importi i compti”, ha raonat Aragonès, que ha dit que la seva lucidesa “obliga a pensar i reflexionar sobre aspectes cabdals”.

D'altra banda, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha lloat la figura de Butler per les seves “aportacions feministes per entendre i transformar el món”. Ha expressat que la pluralitat de diagnòstics “assegura poder encertar en la diana de les desigualtats” i ha dit que la teorització sobre el gènere i la teoria queer “permet anar més enllà dels gèneres binaris”.

Compromís de Catalunya amb la pau

Per Verge, aquest guardó “mostra el compromís de Catalunya amb la pau”, en un moment en què, amb la tensió a Ucraïna, es viu “una amenaça de la guerra a Europa”. “Premiar-la també és dir 'no a la guerra'”, ha assegurat la consellera. Per la seva banda, Aragonès ha assegurat que Butler representa els valors d'igualtat, fraternitat, no violència i llibertat amb què es reconeix Catalunya.

Butler és catedràtica del Departament de Literatura Comparada de la Universitat de Califòrnia, filòsofa i activista pels drets humans. Es defineix com una persona no binària. Ha fet diverses aportacions en la teoria feminista, en el moviment queer i en estudis de gènere. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article