Identifiquen una molècula que podria participar en la formació de metàstasis òssies en el càncer de pròstata

La instal·lació de les cèl·lules canceroses als ossos és una complicació freqüent en els estadis avançats de la malaltia


Un grup d'investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), de la Universitat de Barcelona (UB) i del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) han estudiat quines molècules podrien afavorir la metàstasi òssia en el càncer de pròstata. Les investigadores han observat que les cèl·lules tumorals amb una baixa expressió d'una molècula concreta, el microRNA miR-135b, tenen més capacitat per establir metàstasi òssia; és a dir, que una de les funcions de miR-135b seria evitar aquesta complicació en els estadis més avançats de la malaltia.

El càncer de pròstata és el més prevalent en homes arreu del món. En prop d'un 70% dels pacients que tenen la malaltia en estadis avançats, les cèl·lules canceroses es desplacen fins al torrent sanguini i arriben a instal·lar-se als ossos. És quan es produeix la metàstasi òssia, una complicació freqüent en els pacients amb aquesta malaltia que perjudica la qualitat de vida i redueix les probabilitats de supervivència del pacient.

Els microRNAs són petites molècules que regulen l'expressió de gens concrets i, per tant, el funcionament de la cèl·lula. “Alguns microRNAs poden promoure el creixement del tumor i altres el poden restringir. En conseqüència, si arribem a conèixer bé com funcionen, podrien representar eines molt valuoses per controlar i tractar aquesta malaltia”, expliquen les doctores Ruth Rodríguez-Barrueco i Anna Santamaria, coordinadores del treball i investigadores de l'IDIBELL i del VHIR, respectivament.

La doctora Mireia Olivan, ara investigadora de l'IDIBELL i la UB i primera autora de l'estudi, afegeix que “analitzar els nivells del miR-135b en els casos de càncer de pròstata podria ser un indicador del pronòstic d'aquesta malaltia, a més de ser útil a l'hora de dissenyar nous tractaments”. Els resultats, publicats a la revista Cancers, han estat possibles gràcies a l'estudi de mostres de pacients del Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari Vall Hebron.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article