Catalunya aposta per la mentoria en l’acompanyament a persones refugiades i sol·licitants d’asil

A Barcelona, el programa compta amb 70 tàndems actius, formats per 187 persones mentores i 99 mentorades


El departament d'Igualtat i Feminismes aposta per impulsar el programa de mentoria que ja compta amb més un centenar de tàndems actius i més de 300 participants, 282 mentors i 152 persones refugiades i sol·licitants d'asil.

La consellera Tània Verge ha subratllat que la iniciativa permet “crear vincles” entre les persones que acaben d'arribar i les que ja estan aquí, amb un acompanyament que “orienta a les persones en el funcionament del territori que les acull”. El programa té com a objectiu afavorir l'autonomia personal, social i laboral de les persones refugiades i fomentar la convivència i la interacció entre veïns dels municipis de Catalunya.

Per això, des del Comitè per a l'Acollida de Persones Refugiades —adscrit a la direcció general de Migracions, Refugi i Antiracisme— es fa una crida a donar continuïtat a la iniciativa, amb especial incidència a les vegueries de Barcelona i l'àrea metropolitana, les comarques centrals, les gironines, el camp de Tarragona i de Lleida, on viuen més persones refugiades i sol·licitants d'asil. A dia d'avui, es calcula que a les comarques barcelonines hi viuen prop del 67% de persones refugiades i/o sol·licitants d’asil, i que a Catalunya hi viuen prop de 2.147 persones vinculades a programes d'acollida.

L'acompanyament que ofereixen els mentors a les persones refugiades sense referents a la ciutat permet treballar eixos clau en la seva inclusió, com són l'aprenentatge de la llengua, el coneixement i la participació a l'entorn, i el seu itinerari professional. La tasca d'acompanyament va a càrrec dels grups d'acollida formats per entre dues i cinc persones voluntàries, que exerceixen com a mentores durant un període de vuit mesos, prorrogables a un any.

El programa de mentoria a Catalunya

La Generalitat de Catalunya va engegar el 2017 el programa de mentoria amb persones refugiades i demandants de protecció internacional. El programa, que s’emmarca dins del programa Català de Refugi, ha comptat des dels seus inicis amb 3.280 persones voluntàries inscrites i 521 grups de persones refugiades, soles o en grup familiar, amb un total de 938 persones mentorades.

Actualment, a tot Catalunya hi ha 1639 persones voluntàries inscrites en el programa de mentoria i 746 persones mentorades. Pel que fa a tàndems actius n’hi ha 102, formats per persones mentores que acompanyen persones refugiades. En total, participen 282 persones mentores i 152 persones refugiades. El perfil de les persones mentores és una dona, ja que conformen el 72% del total, que té entre 30 i 59 anys (64,8%) i estudis superiors (76,8%). Quatre de cada cinc mentores parlen almenys una altra llengua, a banda del català i castellà. La majoria viu a Barcelona, representant un 41,3%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article