La Fageda impulsa una Escola de Noves Oportunitats per a joves que estan fora del sistema educatiu a la Garrotxa

L’escola NOIMA atendrà 80 joves que no disposen de recursos d’acompanyament o estan en risc d’abandonament escolar


La Fageda Fundació engega NOIMA, l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa per atendre joves que actualment no disposen de recursos d’acompanyament adequats a la seva situació i necessitats, i facilitar que puguin retornar al sistema educatiu reglat o incorporar-se al món laboral.

L’Escola de Noves Oportunitats neix en col·laboració amb l’Ajuntament d’Olot per donar resposta a un dels principals reptes socials detectats al Social Lab Garrotxa 2018: un nombre molt alt de joves de la comarca que estan fora del sistema educatiu. NOIMA, en xarxa amb les administracions públiques, els centres educatius, les entitats socials i el món empresarial generarà nous entorns d’aprenentatge i sinergies entre projectes del territori que permetran fer front a realitats com el 16% d’abandonament escolar abans d’acabar els estudis obligatoris o el 12,3% d’atur entre joves de 20 a 24 anys que hi ha a la comarca, segons Estudi ‘La cohesió social a la Garrotxa: realitats i reptes de futur (2017)’.

Segons apunten des de la Fageda, que enguany fa 40 anys des de la seva fundació, es tracta de joves d’entre 14 i 24 anys que han abandonat els estudis obligatoris o que estan en risc de fer-ho, aquells que un cop assolida l’ESO no es vinculen a cap recurs formatiu o joves nouvinguts amb necessitats d’alfabetització, tots i totes amb un denominador comú: el sentiment d’exclusió i la baixa autoestima.

Així, assenayelen els impulsors del projecte, el repte de les Escoles de Noves Oportunitats és que el jovent “recuperi el gust per aprendre”. Per fer-ho, es desenvolupa un model centrat en el jove ja implementat amb èxit en altres territoris, amb un acompanyament intensiu i integral molt personalitzat segons les seves inquietuds i basat en quatre mirades: l’empoderament dels joves, treballant la seva autoestima i la confiança en les pròpies capacitats; l’orientació, amb un acompanyament proper i personalitzat per a cada jove; el desenvolupament de competències, amb formació específica i transversal per l’assoliment dels reptes; i la vinculació al territori, implicant-se en el teixit social i l’entorn. 

Acompanyar a 80 joves aquest 2022

El projecte arrenca aquest 2022 amb una fase inicial en la qual s’atendran 80 joves. El director de l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa, Lluís Mas destaca que la fase inicial del projecte NOIMA vol generar un espai on els joves “trobin el suport i l’acompanyament necessari per a desenvolupar tot els seu potencial a partir d’una oferta formativa de qualitat, acollidora i personalitzada per a garantir la igualtat d’oportunitats per a tots i totes”.

D’altra banda, Sílvia Domènech, directora general adjunta de La Fageda subratlla que a  través d’aquest nou projecte La Fageda vol “donar resposta a les necessitats dels joves amb major vulnerabilitat” de la Garrotxa posant al seu servei l’expertesa de 40 anys d’acompanyament a persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental i des del 2012 joves i persones en risc d’exclusió social.

L’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa ha començat l’activitat a un local del carrer Proa d’Olot mentre no acabin les obres de rehabilitació de l’antic convent de la Divina Providència. L’Ajuntament d’Olot ha aprovat en el seu ple de gener cedir a 35 anys aquest emplaçament a la Fageda Fundació i un cop acabat el període, traspassar-li la titularitat  a canvi que l’entitat es faci càrrec de les obres de rehabilitació valorades en prop de dos milions d’euros. Aquestes obres han de permetre que l’espai pugui tornar a ser usable per a la ciutadania i en garanteixi un ús social i sense ànim de lucre durant tota la cessió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article