L’Hospital Sant Joan de Déu inicia un programa d’atenció domiciliària per a infants amb càncer

El tractament a casa redueix els efectes psicològics que comporta una llarga estada a l’hospital


L'Hospital Sant Joan de Déu ha posat en marxa un programa d'hospitalització domiciliària per a pacients pediàtrics amb càncer. La iniciativa —destaca el centre— neix amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics, reduir els efectes psicològics a llarg termini d'una hospitalització prolongada i millorar la conciliació familiar, així com la socialització de l'infant.

L'hospital emmarca aquest programa en la Carta europea dels drets dels nens hospitalitzats per tal que “els infants no estiguin ingressats si no és absolutament necessari i, en cas d'estar hospitalitzats, rebin l'alta l'abans possible”. De fet, Sant Joan de Déu és un dels centres pioners a Catalunya en atenció domiciliària en oncologia pediàtrica.

El programa d'hospitalització a casa segueix el model de l'Hospital la Fe de València, i compta amb la col·laboració i suport de l'AFANOC. L'entitat hi participa a través del projecte 'La Casa dels Xuklis', una llar d'acollida temporal per a les famílies que s'han de desplaçar lluny dels seus habitatges per rebre tractament als hospitals referents de Barcelona. El nou programa permet als infants i adolescents allotjats a la casa beneficiar-se d'aquest model d'atenció domiciliària.

“Aquest projecte no només busca oferir la millor assistència mèdica possible, sinó posar a l'infant i a la seva família al centre de l'atenció per a millorar la qualitat de vida d'aquests pacients”, afirmen les doctores Maria Fabregat i Anna Faura, oncòlogues de l'Hospital Sant Joan de Déu. El projecte forma part del programa Sant Joan de Déu a casa, que des del 2019 ha atès més d'un miler de pacients pediàtrics i disposa d'alts nivells de satisfacció per part de les famílies ateses.

L'equip que atén a infants amb càncer està format per personal mèdic i d'infermeria amb experiència en oncologia pediàtrica. Els professionals ensenyen els familiars a administrar els medicaments intravenosos i l'oxigenoteràpia, alhora que desplega eines de telemonitorització per assegurar la comunicació amb l'hospital a qualsevol hora del dia.

“L'experiència està resultant molt positiva, ja que per a l'infant i la família que ja s'han hagut de desplaçar per venir a Barcelona, significa un trasllat i trasbals menys. Això els permet rebre el tractament des d'un entorn més càlid i amable com és La casa dels Xuklis”, apunta el gerent de l'AFANOC, Narcís Serrats. La Casa dels Xuklis acaba de complir la seva primera dècada i ja compta més de dos mil acolliments realitzats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article