Entitats denuncien la “mala gestió” d’un brot de covid al CIE de la Zona Franca

Les associacions alerten que la situació sanitària al centre dispara la conflictivitat


Les entitats Migra Studium, Irídia, SOS Racisme i Tanquem els CIE han adreçat una queixa davant del jutjat de  control del CIE denunciant la situació d’urgència sanitària que es viu dins del Centre d‘internament  d'estrangers de la Zona Franca i demanant mesures efectives per garantir l’atenció adequada a les  persones internes. Concretament, les entitats han demanat que s’actui de manera adequada davant un brot de covid que ja suma 23 persones contagiades.

“Aquestes persones estan aïllades de la resta d’interns però compartint cel·les”, ha n alertat les organitzacions en un comunicat. Segons han explicat, la tensió  acumulada dins del CIE s’ha incrementat i ha augmentat la conflictivitat: “hi ha interns en vaga de fam i un  intern ha manifestat idees suïcides. La resposta a aquesta inquietud creixent ha estat la presència  d’agents antidisturbis dins del CIE, amb l’agreujant d’utilitzar armes amb gas lacrimogen dins del centre”, alerten. 

A això, s’afegeixen les queixes recurrents dels interns respecte als àpats freds i de mala qualitat i a l’aigua  freda a les dutxes.  Des de l’inici de la pandèmia, les entitats ja havien denunciat que el CIE no reuneix les condicions per fer front a un  brot de Covid, tal com ja va manifestar l’Agència de Salut Pública de Barcelona i el mateix Servei  Sanitari del centre.  

D’altra banda, en el CIE de Barcelona, a diferència d’altres CIE de l’Estat, s’han suspès o restringit les  visites als interns tant d’advocades, com d’ONG, com de familiars dels interns.  

Fruit de denúncies anteriors, els jutjats de control van decretar l’establiment de visites, però, les entitats assenyalen que les condicions  imposades per la direcció del centre, amb el requisit previ d’instància per part de la persona interna, “han  entorpit greument el funcionament de les visites i han vulnerat els drets de les persones internes”. 

Per aquest motiu, les entitats demanen que els jutjats de control i la fiscalia d’estrangeria facin visites d’inspecció sorpresives que  incloguin entrevistes confidencials i aleatòries als interns, un protocol d’actuació sanitària del CIE, sobre gestió de contagis i  quarantenes  i que s’acordi que les persones que han de complir quarantena i aïllament siguin traslladades a un “lloc adient,” fora del CIE.  

Referent a la gestió de la pandèmia, també demanen que es requereixi el registre i les històries clíniques dels interns que han donat positiu en Covid, perquè un metge forense pugui valorar si s’han pres les mesures adequades. 

A més, demanen un informe del CIE sobre la necessitat, utilitat i proporcionalitat de la presència  d’agents antidisturbis en el recinte del CIE, així com de la disponibilitat i l’ús eventual de gas  lacrimogen, així ocm també que es requereixi el protocol mèdic vigent sobre atenció a persones en vaga de fam.

Finalment,  les entitats demanen que es dicti una resolució que obligui al CIE a autoritzar l’entrada i la visita d'intèrprets i  voluntaris d’ONG, familiars i d’advocades a demanda o amb simple acceptació per part de la  persona interna.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article