CCOO i UGT es concentren davant de La Confederació per reclamar un acord pel nou conveni d’acció social

Els sindicats exigeixen una millora dels salaris i de les condicions laborals dels treballadors i treballadores dels serveis socials externalitzats


Una vuitantena de treballadors i treballadores de serveis socials externalitzats s'han concentrat aquest dimarts davant la seu de La Confederació per exigir la millora dels salaris i de les condicions laborals al sector. La concentració, convocada per CCOO i UGT, arriba després que el procés de mediació del Departament de Treball amb la patronal i els sindicats acabés sense un acord per al nou conveni d'acció social.

La darrera oferta de La Confederació, segons expliquen els sindicats, va ser una pujada salarial del 2,1% per al període 2019-2022. Un augment que és insuficient per a CCOO i UGT, ja que consideren que està encara molt lluny de l'increment de tarifes que va establir el Decret Llei 39/2020 per als serveis relacionats amb la infància i l'adolescència, que va ser del voltant del 3%.

“No estan disposats a parlar de res que signifiqui un cost”, afirma la Coordinadora del Sector d'Intervenció social i atenció a les persones de CCOO, Virgínia Juárez, qui a més critica que el tercer sector “ha sigut un servei essencial des del primer minut” de la pandèmia i, per tant, han hagut de doblar la seva feina i fer-se càrrec de molts més usuaris dels que tenien abans, a canvi d'unes condicions laborals precàries.

Els dos sindicats critiquen també que l’increment de tarifes establert pel Decret Llei 39/2020 no s'ha traduït en una millora de les condicions laborals i salarials, així com denuncien que hi ha empreses que no han augmentat els salaris o ho han fet mínimament, tot i que aquest augment de les tarifes tenia caràcter retroactiu des de l'1 de gener de 2020.

Per altra banda, el responsable d'Acció Social a UGT-Serveis Públics, Antonio Gutiérrez, explica que la congelació dels salaris a les entitats del tercer sector està afectant també a aquells serveis que depenen de licitacions públiques, ja que aquestes s'estan fent actualment a partir dels salaris marcats per l'anterior conveni. “Si no apugem ara els salaris, les licitacions tampoc es veuran augmentades”, assenyala Gutiérrez.

CCOO i UGT assenyalen que des del 2012 els treballadors i les treballadores dels serveis socials externalitzats d'arreu de Catalunya han perdut més d'un 11% de poder adquisitius. Per aquest motiu, exigeixen a La Confederació que, “després de tres anys de bloqueig del conveni”, faci una proposta de millores salarials encaminada a l'equiparació entre els professionals de les administracions i aquells que treballen per a les entitats i empreses del tercer sector.

La Confederació demana treballar junts

El president de La Confederació, Joan Segarra, assenyala al Social.cat que estan disposats a assumir el compromís que, si s’incrementen les tarifes de l’administració en el percentatge que demana la patronal, es traslladarà “automàticament” la part corresponent d’aquesta millora a apujar els salaris recollits al conveni. 

“En altres moments, nosaltres hem incrementat tarifes a partir d'una promesa del Govern d'incrementar les tarifes i després això no es va complir. Això el sector ho va pagar molt car i no ho tornarà a fer”, afirma el president de La Confederació.

Segarra, per altra banda, ha demanat als sindicats anar tots a l'una per exigir a les administracions que hi hagi una millora de les tarifes: “Demanem als sindicats que entenguin que aquesta és la situació i que, en allò que puguem, anem treballant junts de cara a l'administració”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article