Entitats pels drets socials denuncien “assetjament jurídic” arran de la darrera querella contra Colau per subvencions

L’APE, laFede.cat, la PAH i altres organitzacions exigeixen posar fre “als grups de poder” i confien en l’arxivament de la causa


Diverses entitats de defensa dels drets socials exigeixen en un comunicat conjunt posar fre a “les estratègies d'assetjament jurídic promogudes pels grups de poder” arran de la darrera querella contra l'alcaldessa Ada Colau per la concessió de subvencions.

Segons les entitats, s'utilitza aquesta via judicial per fer creure a la ciutadania que organitzacions amb una llarga trajectòria “són en realitat 'xiringuitos' que es financen per amiguismes”, un fet que neguen i denuncien. D'acord amb les entitats, es tracta “d'un intent orquestrat d'amenaçar els mecanismes de finançament públic” d'organitzacions defensores dels drets socials bàsics. En qualsevol cas, confien que la querella, que qualifiquen de demanda “abusiva” i d’“atac”, s'arxivarà.

Signen el comunicat l'Observatori DESC, laFede.cat, Enginyeria Sense Fronteres, l'Aliança contra la pobresa energètica (APE), Ecologistes en Acció, Aigua és Vida i PAH Barcelona.

Per a les organitzacions, l'estratègia dels grups de poder consisteix en demandes estratègiques contra la participació pública. És a dir, promoure processos judicials amb l'únic objectiu “d'atacar” determinades entitats que denuncien les seves pràctiques o interfereixen en els seus interessos econòmics. “Aquestes corporacions inverteixen una gran quantitat de recursos en la interposició de querelles, demandes, o altres accions judicials sense fonament per desprestigiar les entitats o moviments socials que els incomoden”, lamenten.

Les entitats citen com a exemple la darrera querella per un suposat tracte de favor de l'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona cap a algunes entitats, com l'Observatori DESC, Enginyeria Sense Fronteres, la PAH o l'APE, si bé confien en l'arxivament de la causa.

A més, asseguren que també s'utilitza la mateixa estratègia contra el periodisme crític per evitar informacions “sobre abusos i pràctiques criminals”. “Avui estan atacant a aquestes entitats i plataformes, però demà pot ser qualsevol altra organització que afecti els seus interessos”, afirmen.

Per tot plegat, avisen que les polítiques públiques de defensa dels drets humans estan “en perill” i demanen a les diferents forces polítiques que els facin costat i no facin servir aquestes estratègies dels grups de poder com “una arma llancívola”. Per últim, també demanen un pronunciament del conjunt dels grups municipals de l'Ajuntament de Barcelona en defensa de les organitzacions que treballen per fer efectius els drets col·lectius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article