Els pediatres aboguen pel fi de la mascareta i les quarantenes a les escoles

Des de Salut responen que també són partidaris d’avançar “cap a la normalització social” a escoles i instituts


Si bé la setmana passada es posava fi a la majoria de les restriccions per fer front a la Covid-19, els protocols a les escoles segueixen vigents: mascareta tot el dia (a excepció del cicle d’infantil); quarantenes a partir dels cinc positius a l’aula; grups bombolla... Aquest dimarts, però, la Societat Catalana de Pediatria ha reclamat acabar amb aquestes restriccions perquè, segons han anunciat en un comunicat, les mesures “afecten negativament l’aprenentatge dels infants, la sociabilitat i la salut mental o emocional dels infants”.

Així, els pediatres catalans han demanat que la mascareta deixi de ser obligatòria a l'escola, tant al pati com a l'aula, i que quan hi hagi un alumne positiu  els contactes estrets no hagin de fer quarantena. Així, reclamen que només es quedin a casa els alumnes positius o aquells amb símptomes. 

En el comunicat, al qual ha tingut accés El matí de Catalunya Ràdio, la Societat Catalana de Pediatria recorda que en la immensa majoria de casos els nens son asimptomàtics o tenen símptomes molt lleus i per això també reclamen a la Generalitat que s'eliminin els grups de convivència estable i que es posi fi a la política de testos d'antígens massius.

A més a més, els pediatres opinen que ha arribat el moment de gestionar la pandèmia “amb una mirada infantil”,  i que la covid es tracti als centres escolars com a la resta d'àmbits. Concretament, afirmen que les mesures actuals afecten negativament l'aprenentatge dels infants, la sociabilitat, la salut mental o emocional i el desenvolupament psicomotor dels més petits.

Antoni Soriano, pediatre de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències del Vall d’Hebron i membre de la Societat Catalana de Pediatria, ha opinat, en declaracions a TV3 i Catalunya Ràdio, que el primer que cal eliminar són les quarantenes. “No té cap sentit que confinem milers d’alumnes que probablement estiguin sans”. Soriano considera que això suposa un “greuge comparatiu” respecte d’altres àmbits socials, on aquestes mesures s’han relaxat. Per això ha demanat una solució consensuada amb el Govern, per decidir com i quan es poden anar flexibilitzant les restriccions. “Demanem que sigui una desescalada progressiva i ràpida”, ha dit.

D’altra banda, els pediatres apunten que en les últimes setmanes, un de cada quatre infants s'han infectat  i en aquesta situació, ja no té sentit mantenir protocols tan estrictes. A les escoles hi ha gairebé 61.000 alumnes confinats. Fa una setmana n'hi havia el doble.

Salut també aposta per la “normalització social”

El Departament de Salut ha respost que estan estudiant les peticions dels pediatres i que, un cop s'ha constatat que la variant òmicron suposa “un canvi de paradigma”, són partidaris d'avançar cap a un escenari de “normalització social”, també a les escoles i instituts. Asseguren que així ho han transmès a les diferents comissions estatals responsables de decretar gran part dels protocols en l'àmbit escolar. 

D’altra banda, Salut assegura que tenen en compte “la diversitat de veus i posicionaments dels àmbits científics i mèdics” i, per tant, prendran les mesures “de forma consensuada, coordinada i informant-ne a tots els agents implicats”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article