Gorres a baixa temperatura per evitar l’alopècia permanent en pacients amb càncer de mama

Un tipus i dosi de quimioteràpia pot provocar que el cabell no torni a créixer després del tractament


L'Hospital del Mar ha començat a utilitzar unes gorres hipotèrmiques com a mesura preventiva de la caiguda permanent del cabell en pacients amb càncer de mama que reben un tipus i dosi de quimioteràpia que pot causar-la. Són unes gorres de silicona que es mantenen a molt baixa temperatura amb l'objectiu d'evitar que el medicament quimioteràpic arribi a l'arrel del cabell i l'afecti de forma permanent. Aquest sistema només es farà servir en aquests casos i no per prevenir l'alopècia temporal. L'hospital barceloní és el primer centre públic català i un dels primers de l'Estat que ofereix de forma sistemàtica aquestes gorres per reduir el risc d'alopècia permanent.

La caiguda del cabell és un dels efectes secundaris del tractament amb quimioteràpia. En casos de càncer de mama en què es fa servir un medicament concret, el docetaxel, en determinades dosis, les pacients poden patir aquest efecte secundari no només de forma transitòria, sinó que pot ser que el cabell no torni a créixer.

El Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar ha adquirit cinc gorres hipotèrmiques i les ofereix a aquestes pacients en tractament de càncer de mama en risc de patir alopècia permanent. Tanmateix, des de l’hospital indiquen que no està previst utilitzar-les en els casos de risc d'alopècia temporal perquè la seva utilitat és parcial i els problemes que causa són diferents de la caiguda permanent.

Segons un estudi de l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón, l'Hospital Clínic San Carlos de Madrid i l'Hospital Clínic Universitari de València, aquest problema afecta entre el 5% i el 12% de les pacients que se sotmeten a aquest tractament. Amb tot, aquest efecte secundari es pot evitar en la major part de les pacients amb la tècnica que s'ha començat a implantar a l'Hospital del Mar.

A -20 °C

“Els oncòlegs que van demostrar l'eficàcia d'aquestes gorres en l'estudi clínic confirmen la bona experiència amb aquesta estratègia en la pràctica clínica rutinària”, explica el doctor Joan Albanell, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'hospital. Les gorres que es fan servir estan fetes de silicona i s'han de mantenir a molt baixa temperatura abans del tractament, a -20 °C. Això obliga a disposar d'uns refrigeradors especials per poder-les mantenir a aquesta temperatura.

La pacient s'ha de posar la gorra 45 minuts abans del tractament, mantenir-la mentre el rep i 45 minuts després d'acabar-ne l'administració. “Tenim cinc gorres, que el dia anterior ja es comencen a preparar, mullant-les en aigua i després deixant-les eixugar a l'aire. Les introduïm al congelador quatre hores abans que la pacient acudeixi a l'hospital de dia i cada 30 minuts les canviem”, afirma Dolores Zafra, infermera referent d'atenció continuada en pacients oncològics.

Aquesta tècnica utilitza el fred per reduir el flux de sang cap a l'arrel del cabell, evitant així que hi arribi el tractament quimioteràpic i que en provoqui la caiguda permanent a causa de l'afectació a l'arrel. Tanmateix, entre el 30% i el 50% de les pacients poden patir efectes secundaris per la seva utilització, com ara mals de cap, nàusees o dolor al cuir cabellut.

Tot i que s'ha començat en pacients en tractament de càncer de mama amb docetaxel, també es pot aplicar en persones amb altres tipus de tumors per als quals està indicat aquest medicament, com els de pròstata i pulmó, entre altres.

Impacte emocional de la caiguda del cabell

Les pacients en tractament per un tumor de mama poden començar a notar la caiguda del cabell, sigui permanent o transitòria, entre una i quatre setmanes després d'iniciar-lo. El volum de cabell que caurà depèn del tipus de medicament quimioteràpic que es rebi. En la majoria de casos, tornarà a créixer tan aviat com s'acabi el tractament, però pot trigar entre tres i cinc mesos en recuperar-se del tot i pot presentar, de vegades, una textura, color o volum diferents.

La doctora Sònia Servitja, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica, subratlla que l'alopècia permanent té “un gran impacte emocional i en la imatge corporal dels pacients, no reversible, i a més, no tenim tractaments efectius”. “L'ús d'aquestes gorres permetrà disminuir el risc d'alopècia permanent i millorar així la qualitat de vida de les pacients que rebin tractament amb docetaxel a dosis acumulades >400 mg/m2”, afegeix.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article