Les infermeres han prescrit en un any més de 172.000 tractaments amb signatura pròpia a Catalunya

Els medicaments més indicats han estat el paracetamol i l’ibuprofèn


Les infermeres han prescrit en un any un total de 172.519 tractaments amb signatura pròpia a Catalunya. El procés, que va començar fa poc més d'un any, era una reclamació històrica de la professió atesa la millora en la qualitat de l'atenció i la disminució de la duplicitat de visites i d'esperes innecessàries. 

Respecte als medicaments que estan autoritzats a prescriure hi ha, entre d'altres, protectors gàstrics, analgèsics, antiinflamatoris, productes per a la tos, vitamines o suplements minerals. Pel que fa a les prescripcions més habituals destaquen aquelles relacionades amb cures i, entre els medicaments, els més indicats han estat el paracetamol i l'ibuprofèn.

La directora de la Direcció General de Professionals de la Salut, Montserrat Gea, ha valorat positivament aquest primer any d'implementació del procés, assegurant que des de Salut s'ha vetllat sempre perquè els professionals “puguin desenvolupar les màximes competències al sistema”.

També ha remarcat que es tracta d'una via per fomentar “l'autonomia del col·lectiu”, així com incrementar la seva “capacitat de resolució, disminuir els temps d'espera i augmentar la satisfacció dels usuaris”. De fet, per Gea un dels moments clau va ser l'aprovació del decret de regulació el 2019, que va permetre fixar les bases per posar-ho en funcionament.

“És una cosa que tradicionalment ja feien les infermeres, però de manera informal”, ha especificat, “ara ho fem de manera formal amb els instruments i la seguretat jurídica necessària per finalitzar tot l'acte”. A més, Catalunya va ser de les primeres comunitats autònomes en posar-ho en pràctica. “Quan vam regular la implantació només Andalusia i les Illes Balears havien començat”, ha manifestat.

Tot i això, la titular de la Direcció General de Professionals de la Salut sosté que encara resten pendents de veure què passa amb aquells productes que no estan subjectes a receptes mèdiques i que les professionals només poden prescriure si disposen d'unes guies clíniques que ho autoritzin. “Ara mateix només hi ha una guia de ferides”, ha lamentat, recordant que es tracta d'un procés que està capitanejat pel Ministeri de Salut.

Prop de 30.000 infermeres i infermers acreditats

Per poder signar la prescripció en el format de recepta electrònica, cal que els professionals disposin de l'acreditació prèvia corresponent. Des que es va iniciar aquest procés i fins el 31 de desembre de 2021, s'han acreditat 28.809 infermeres d'arreu del país. D'aquest total, s'han emès 6.219 certificats digitals al Col·legi Oficial d'Infermeres de Barcelona; 791 certificats digitals al Col·legi Oficial d'Infermeres de Tarragona; 627 al Col·legi Oficial d'Infermeres de Girona i 515 al Col·legi Oficial d'Infermeres de Lleida.

El procés per obtenir l'acreditació és llarg i complex i s'ha anat desplegant per tot el país de manera progressiva. El requisit principal és comptar amb més d'un any d'exercici professional. Per aquells professionals que faci menys temps que exerceixen, existeix una formació específica, tot i que Gea ha admès que les infermeres que la fan són molt poques, perquè els professionals de seguida compleixen el primers dels requisits.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article