El 60% dels joves té dependència de les xarxes socials, segons un estudi

Gairebé el mateix percentatge admet deixar de fer coses per connectar-se


El 60% dels joves té dependència de les xarxes socials, i gairebé el mateix percentatge, el 59,7%, admet deixar coses sense fer per connectar-s'hi.

Són les conclusions d'un estudi elaborat per la infermera de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC), Verónica Fernández, que ha analitzat les conductes dels estudiants a les xarxes socials en un centre educatiu de Terrassa. L'enquesta es va fer a 149 joves majors de 14 anys, tots ells estudiants d'ESO. El 68,8% de la mostra va referir gastar més de tres hores al dia en xarxes socials, amb una elevada dependència, amb freqüència de xafardeig i actituds pro-violentes. Aquesta dependència es va veure més en noies que en nois.

L'estudi mostra que quan hi ha més freqüència de xafardeig a les xarxes creixen també més les actituds pro-violentes. Un 33% dels alumnes van declarar estar d'acord o molt d'acord amb la utilització de la violència com a defensa legítima, mentre que el 21,5% de les persones es va mostrar indiferent al respecte.

D’altra banda, molts dels enquestats van declarar escassa supervisió adulta. És infreqüent o nul·la en el 39,1% dels casos dels centres docents i en el 55,4% en les llars. La supervisió familiar és menor en els homes i en les persones de més edat. En canvi, es va observar que la utilització de les xarxes era segura i responsable.

L'estudi revela també una tendència a tenir les mateixes xarxes socials. Així, en el moment actual hi ha major nombre de persones utilitzant WhatsApp, Instagram i Tik-Tok que abans de la pandèmia.

L'autora de l'estudi, Verónica Fernández, ha constatat que aquesta elevada dependència de les xarxes, el xafardeig i les actituds pro-violentes suposen un elevat risc de desenvolupar 'ciberbullying', especialment en dones i en els més joves.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article