El curs vinent s’avança: començarà el 5 de setembre, però amb tot el mes de jornada intensiva

Pere Aragonès i Josep Gonzàlez-Cambray manifesten que la reorganització del calendari vol “donar resposta” a la conciliació familiar


El curs vinent començarà amb canvis considerables a les escoles catalanes. D'entrada, els cicles d'Infantil i Primària començaran les classes el dia 5 de setembre i no després de la Diada de Catalunya com fins ara. En el cas de Batxillerat, ESO i Formació Professional, les classes començaran el dia 7 de setembre. 

L'inici de curs, però, comportarà una altra novetat: durant tot el mes de setembre, les classes a Infantil i Primària seran intensives, és a dir, acabaran a les 13 hores, o fins a les 15:30 en el cas que els infants es quedin a menjar a l'escola, el mateix que passa durant el mes de juny.

Aquest canvi d'horaris i d'organització del calendari escolar té per objectiu “donar resposta” a una demanda familiar per conciliar la vida familiar i la laboral, segons han manifestat el president de la Generalitat, Pere Aragonès i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una roda de premsa celebrada aquest dijous per anunciar el nou horari escolar.

A més a més, segons han apuntat Aragonès i Gonzàlez-Cambray, l'avançament de les classes serà també positiu entre l’alumnat, ja que redueix un llarg període de vacances d'estiu, en el qual es poden oblidar hàbits i aprenentatges adquirits durant el curs. El conseller d’Educació ha assenyalat que la mesura és sobretot “important” entre aquells alumnes en situació de vulnerabilitat. A més a més, Aragonès i Cambray diuen que amb aquest canvi Catalunya s'equipara amb el que fan la majoria de països europeus, on l'inici de curs es fa a començaments de setembre.

L'avançament del calendari, però, no comportarà un augment d'hores lectives, segons han anunciat Aragonès i Gonzàlez-Cambray. Es compensarà amb un dia més de vacances de Nadal, i també amb un dia més de lliure disposició, passant de tres a quatre.

D'altra banda, la mesura també comporta que el Departament d'Educació avançarà un mes els nomenaments de la plantilla estructural, al mes de juny, per tal que al juliol ja estiguin nomenats els equips professionals del curs següent, el que “facilitarà molt” l'organització del curs següent, tal com ha afirmat el conseller d'Educació.

Pel que fa a l'horari intensiu durant tot el mes, Cambray ha dit que permetrà, d'una banda, afavorir el confort tèrmic d'alumnat i docents, perquè a les tardes al setembre encara fa molta calor. De l'altra, la compactació de l'horari hauria de facilitar la coordinació del personal docent per treballar els continguts pedagògics del curs.

El Departament d'Educació ha aclarit que els infants podran quedar-se a l'escola a la tarda durant setembre sense cost per a les famílies, perquè el centre organitzarà activitats a la tarda. Així l'horari lectiu del setembre serà de 9 a 13, fins a les 15.30 hi haurà l'espai menjador i després activitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article