El sector de la discapacitat intel·lectual demana ajuda per afrontar l’increment del salari mínim als CET


Dincat valora positivament el nou increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) anunciat pel Govern espanyol fins als 1.000 euros mensuals, però insisteix en la necessitat d’acompanyar aquest increment de les mesures i els suports necessaris per garantir el dret al treball de les persones amb discapacitat. 

Segons apunta l’organització, les dades de l'estadística anual sobre l'ocupació de les persones amb discapacitat de l'INE mostren una baixada de la taxa d'activitat i la taxa d'ocupació de les persones amb discapacitat intel·lectual al llarg del 2020, de 2 i 2,8 punts respectivament.

És per aquest motiu que Dincat insisteix en la necessitat de continuar treballant per dignificar el treball i la qualitat de vida d’aquestes persones i en la importància de garantir la viabilitat dels Centres Especials de Treball (CET) d’iniciativa social que, en definitiva, són aquells que ocupen el major nombre de persones amb especials dificultats. La situació financera d’aquests centres és delicada i, per això, la representant del sector reivindica, una vegada més, la necessitat d’acompanyar l’increment del salari mínim d’un augment de la subvenció del SMI que reben els CET i, així, garantir els llocs de feina dels seus treballadors i la creació de nous llocs de treball. En concret, Dincat reclama augmentar les subvencions fins al 75%, actualment són 55%, segons les dificultats d’inserció laboral.

“Cada vegada que s’augmenta el SMI sense mesures alternatives pels CET, es posen en perill milers de llocs de feina de persones amb discapacitat intel·lectual i amb trastorns de salut mental”, afirma Carles Campuzano, director de Dincat. “Cal que l'administració avaluï l'impacte d’aquests increments del SMI en el manteniment i la creació d'ocupació per a les persones amb més dificultats d'inserció al mercat de treball, i actuï en conseqüència”, afegeix.

Amb la mateixa voluntat i posant el manteniment de llocs de treball al centre, el sector reclama a l’administració un pla de xoc que pal·liï els efectes de la pandèmia, posi fi a l’infrafinançament crònic del sector social, aposti de manera ferma per les entitats d’iniciativa social, i acabi amb el dèficit estructural que pateix el col·lectiu des de fa anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article