Falta de diàleg i improvisació: la modificació del calendari escolar genera crítiques entre docents, sindicats i famílies

La comunitat educativa es mostra perplexa per l’anunci i alguns sindicats demanen la dimissió de Gozàlez-Cambray


L’anunci sobre la modificació del calendari escolar —que implica l’avançament del proper curs escolar al 5 de setembre en el cas d’Infantil i Primària, i al 7 de setembre en el cas d’ESO, Batxillerat i FP, i que també comportarà que la jornada intensiva durant tot el mes de setembre— ha generat una allau de crítiques contundents cap al Departament d’Educació i el president del Govern, Pere Aragonès, qui va anunciar la mesura junt el conseller d’Educació Josep Gonzàlez-Cambray. 

Des dels sindicats educatius la resposta és contudent: Ustec va manifestar de seguida que s’oposa “frontalment” a la proposta perquè, segons consideren, els docents no tindran prou temps per preparar el curs, ja que a primers de setembre solen faltar molts mestres per nomenar, un fet que dificulta la coordinació interna dels centres, i per tant, la mesura aniria “en detriment de la qualitat educativa”. A més a més,  Iolanda Segura, portaveu del sindicat, va manifestar que no es pot avançar la fi de les vacances dels docents “perquè és un dret laboral”. A més a més, des d’Ustec han estat molt crítics amb el fet que no s’hagi avisat ni consultat la mesura amb els directors dels centres i els sindicats. “No es poden fer les coses d'aquesta manera, s'ha de treballar amb tothom i fer els canvis consensuadament. Per això demanem la dimissió del conseller d’Educació Josep González-Cambray”, ha manifestat Segura.

A més a més han titllat la mesura de “populista” que pot acontentar “algunes famílies” però que no resol els problemes. “La millora de l’atenció a l’alumnat no es fa avançant el curs, sinó augmentant la dotació de personal”, ha indicat la portaveu.

Des de CCOO, la responsable de Polítiques Educatives i FP de la Federació d'Educació, Rosa Villaró, s'ha mostrat “absolutament perplexa” amb l'anunci i ha lamentat que no s'hagi tractat al Consell Escolar de Catalunya, un fet que considera un “menyspreu per part de la conselleria cap a la comunitat educativa”.

També s’han manifestat en contra de l’avançament del curs i la jornada intensiva des de la Intersindical, els quals consideren “escandalós” que Educació “menystingui una vegada més” docents, direccions i sindicats, “anunciant canvis substancials a través de la premsa”. Segons el sindicat, l’avançament del calendari escolar és una mesura que respon a “càlculs polítics” i que “en cap cas” busca la millora educativa. “Un cop més, l’economia passa per davant de l’educació”, han denunciat. Consideren que la tasca docent es veurà “greument afectada”, i alerten que cal tenir en compte que el departament està impulsant també una reforma “substancial” del currículum, un fet que implicaria la preparació de noves assignatures i projectes.

Falta de diàleg

Una de les constants de les crítiques ha estat la falta de diàleg de la conselleria amb la comunitat educativa. També s’han queixat en aquest sentit des de l’aFFac. La seva directora, Lidon Gasull, ha dit en declaracions al programa Aquí Cuni que ha estat un “anunci improvisat”. “Ni el conseller controlava el que s'estava plantejant”, ha afirmat.

De fet, per l’AffaC, l’anunci és una alerta que les modificacions siguin “un primer pas” per generalitzar la jornada compacta durant tot l'any. Gasull també ha apuntat que amb aquesta mesura es vagi cap a una “privatització de les activitats fora de l'horari lectiu”, un fet que suposarà uns costos que “no totes les famílies podran assumir”.

 

 

 

 

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article