Centenars de persones donen suport a Manresa a les deu encausades pel 8-M de 2019

Les manifestants han desplegat una pancarta a la muralla del Carme que crida a la mobilització de cara al judici del 22 i 23 de febrer


Manresa ha acollit dissabte passat a la tarda una concorreguda manifestació per donar suport a les deu encausades per desordres públics durant la vaga feminista del 8 de març de 2019 a la capital del Bages. Finalment, la pluja no ha aigualit una marxa que ha sortit de la Ben Plantada i ha congregat centenars de persones reclamant la seva absolució. La manifestació ha enfilat la carretera de Vic i a l'alçada de la muralla del Carme algunes de les participants han desplegat una gran pancarta que cridava a la mobilització de cara al judici que se celebrarà els propers 22 i 23 de febrer sota el lema ‘Hi érem totes’. La fiscalia els demana en total dinou anys i sis mesos de presó i 23.000 euros de multa.

“Per l'absolució, hi serem totes”. Aquesta és una de les proclames que més s'ha sentit dissabte passat pels carrers de Manresa durant la manifestació en suport a les encausades durant el 8-M del 2019 al Bages per qui la fiscalia demana en total dinou anys i sis mesos de presó. Un cop a la plaça Major, la manifestació s'ha convertit en un acte polític que ha comptat amb la participació de Maribel Sabaté, mare d'Anna Gabriel, però també de representants de la xarxa de Col·lectius Feministes Anticapitalistes i l'advocada d'Alerta Solidària que els porta el cas, Eva Pous.

El punt final ha anat a càrrec de la cantautora Laura Flores que amb la seva guitarra ha acompanyat la pujada a l'escenari de les encausades i altres membres del grup de suport. Sota el lema “Visca, visca, visca, la lluita feminista”, les joves han rebut l'escalf del públic en forma d'un llarg aplaudiment.

Alba Gual, portaveu del grup de suport, ha qualificat les penes que demana la fiscalia de “desproporcionades” perquè s'està considerant que ser feminista i estar organitzada és un delicte. És per això que considera que aquest procés no hauria d'haver començat en cap moment.

La portaveu i acusada critica que les penes de presó “són una manera d'atemorir i voler ensenyar que no s'ha de molestar ni mobilitzar-se”. Amb tot, Gual diu que han aconseguit “tot el contrari”. “Seguim organitzades i seguim sortint al carrer, avui i el 22 i 23 als jutjats”, ha afegit.

Gual ha denunciat l'arbitrarietat de les acusacions i ha assenyalat que van ser contra deu persones, però podrien haver estat “unes altres”. Per ella, l'acusació es dirigeix “contra totes les feministes”.

Els fets que se'ls acusa

Els fets van ocórrer durant tres protestes del 8-M de 2019 al Bages. El primer de tots va ser a quarts de sis de la matinada a la carretera BV-4511, a Santpedor. Segons el ministeri públic tres de les encausades conjuntament “amb persones no identificades” i amb la voluntat d'atemptar “contra la pau pública” van tallar la carretera amb palets de fusta i cremant pneumàtics. A totes tres les acusa de desordres i demana per a elles 18 mesos de presó. També 248,31 euros en concepte de responsabilitat civil.

Hores més tard, i segons el relat de fiscalia, quatre d'elles “amb un nombrós grup de persones no identificades” van fer pintades a l'exterior i a l'interior de la Fundació Universitària del Bages (FUB). Una d'elles, afegeix, duia un altaveu mentre cridava consignes contra la policia “animant a la resta a mostrar una actitud violenta”. Posteriorment, es van desplaçar al supermercat Mercadona “increpant al personal i llençant a terra 50 caixes de maduixes”. A totes quatre les acusa d'un delicte de desordres i de danys. Demana per a cadascuna d'elles 18 mesos de presó i 3.240 euros de multa.

El darrer dels incidents s'hauria produït al vespre, en el marc d'una manifestació a Manresa que va aplegar més de 5.000 persones. Segons la fiscalia, cinc persones encaputxades van llançar pots de fum, ous, pintura i llaunes contra els Mossos que protegien la comissaria de la Policia Nacional, els cotxes i la façana de l'edifici. “La policia va poder identificar-ne a tres”, afegeix a l'escrit. A totes tres les acusa de desordres, atemptat contra els agents i danys. Demana per a cadascuna tres anys de presó una multa de 3.240 euros. També, en concepte de responsabilitat civil, 359,97 euros pels desperfectes causats en l'uniforme d'un dels mossos.

Judici el 22 i 23 de febrer

En una vista de conciliació que s'havia de celebrar el 9 de novembre, les acusades van rebutjar un acord amb la fiscalia i per això aniran a judici el 22 i 23 de febrer.

Des que es va donar a conèixer el cas, el grup de suport ha dut a terme accions de denúncia dels fets i una campanya de recaptació de fons per ajudar a les encausades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article