Més de la meitat de les persones amb epilèpsia resistent al tractament pateixen depressió o ansietat

L’estudi també revela que les dones tenen una pitjor qualitat de vida que els homes


Més de la meitat de les persones diagnosticades amb epilèpsia resistent al tractament farmacològic presenten alts nivells de depressió i ansietat. L'estudi, elaborat per la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar i publicat a la revista ‘Frontiers in Neurology’, ha analitzat prop de mig miler de pacients entre els anys 2013 i 2021, per identificar l'origen de les crisis o la possibilitat d'un abordatge quirúrgic. Més del 71% van assegurar tenir una mala qualitat de vida, un 50% presentaven símptomes diagnòstics de depressió i el 53% d'ansietat. A més, cal tenir en compte que només un de cada tres malalts presentava un diagnòstic previ de trastorn psiquiàtric.

Un altre dels resultats destacats del treball és que les dones presentaven nivells més alts de depressió i ansietat, així com una pitjor qualitat de vida que els homes. A més, l'estudi ratifica que aquests símptomes es produeixen en tots els tipus d'epilèpsia i no només en la que es troba del lòbul temporal com es creia prèviament. També es demostra que l'ansietat patològica és tant prevalent com la depressió i que, generalment, hi van associades.

D'altra banda, es van estudiar els pacients amb crisis psicògenes, semblants a les crisis epilèptiques, però provocades per un trastorn psiquiàtric. Aquests tenien pitjors registres en tots tres aspectes. No obstant això, aquells que més pateixen aquests trastorns són els que combinen epilèpsia amb crisis psicògenes, arribant a patir depressió i ansietat en quatre de cada cinc malalts.

Els autors del treball indiquen que els problemes associats a l'epilèpsia acostumen a estar infradiagnosticats en aquests pacients i que ser-ne conscient pot ajudar a establir una relació més empàtica entre l'equip de sanitaris i els malalts amb l'objectiu de millorar així la seva comprensió del diagnòstic i dels desafiaments per tractar la malaltia en tota la seva dimensió.

Aquest fet és vital a l'hora d'abordar les crisis en pacients que no responen als tractaments farmacològics habituals, ja que l'estrès és un dels més importants desencadenants de crisis. En aquest sentit, controlar-lo pot ajudar a reduir-les.

Tal com apunta el doctor Rodrigo Rocamora, autor principal del treball, l'estudi obre la possibilitat “d'avaluar nous mètodes” amb els quals es pugui “controlar aquest tipus de símptomes i reduir de forma potencial la freqüència de les crisis”. També assenyala que els resultats demostren que l'epilèpsia és una malaltia que afecta “múltiples nivells de la vida”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article