Estudien els efectes de les aigües termals en pacients de covid persistent a Caldes de Montbui

L’Hospital del Mar impulsa la recerca que es farà amb 48 persones que rebran tractaments en un balneari


L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) durà a terme un estudi pioner per analitzar l'efecte de les aigües termals en pacients de covid persistent. El projecte es duu a terme conjuntament amb l'Ajuntament de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) i el balneari Termes Victòria, i permetrà sotmetre 48 persones a tractaments en una estació balneària amb aigua minero-medicinal clorurado-sòdica hipertermal. 

A la vegada, 48 pacients més rebran el tractament habitual en els casos de covid persistent, per, posteriorment, analitzar els resultats obtinguts en les dues circumstàncies. Es preveu que l'estudi arrenqui en les properes setmanes i que els resultats es puguin obtenir entre finals d'aquest any i principis del 2023

El projecte és iniciativa de l'Ajuntament de Caldes de Montbui, i el durà a terme el Grup de recerca musculo-esquelètica de l'IMIM a través de la doctora Natàlia Garcia com a investigadora principal. "Molts dels pacients que han patit la covid arrosseguen cinc o sis setmanes amb símptomes, per això situarem un grup amb tractament amb aigües termals i l'altre rebrà únicament el tractament estàndard", assenyala.

Els pacients no hauran d'haver tingut patologies greus, donat que el que es buca és veure de quina manera s'alleugereixen els símptomes detectats, conscients que l'aigua termal "no fa miracles" però sí que permet alleugerir símptomes com el dolor d'articulacions, els musculars, les migranyes o els marejos. És per aquest motiu que s'ha teixit l'aliança a tres bandes amb el balneari calderí.

“L'aigua del balneari és bona per l'aparell locomotor i té propietats neurosedants, que van bé per la relaxació, això no és Lourdes, però ajudem a millorar a les persones que ens visiten”, apunta el copropietari de les Termes Victòria, Joan Anglí. És per aquest motiu que s'ha preparat un programa d'actuació que tindrà durada d'un mes i un total de dotze sessions, tres per setmana.

“Combinarem la fisioteràpia, exercici i aigües minero-medicinals”, apunta Anglí, que explica que també es farà exercici a la piscina, on el cos és menys pesat i és poden fer moviments més complexos que fora de l'aigua.

Procés de selecció

Els participants en l'estudi hauran de ser pacients visitats als CAP, seguint el protocol de l'Hospital del Mar, però també s'obre a què qualsevol qui hi estigui interessat s'hi pugui apuntar a través del contacte de l'IMIM. A Caldes, a més, l'Ajuntament posarà a l'abast dels seus ciutadans un formulari per a poder-hi presentar candidatura.

Es preveu que els pacients puguin iniciar el tractament a partir del 4 de març, data en què obre portes el balneari després d'unes obres de remodelació, tot i que és provable que per la durada del procés de selecció dels participants l'inici es retardi. Els resultats es podrien obtenir entre finals d'any i principis del vinent.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article