Més de 40 entitats reclamen que s’obri un debat real sobre el nou currículum escolar

L’aFFAC, Lafede.cat, Esplais Catalans i CCOO, USTEC.STEs i CGT, entre d’altres, demanen que la participació dels agents educatius sigui “real i efectiva”


Més de 40 entitats i plataformes de la societat civil vinculades a l’educació transformadora i la Justícia global, han llançat un comunicat de rebuig al procés de debat del nou currículum escolar que està promovent la Direcció General de Currículum i Personalització per al curs 2022-23. La Generalitat va fer públic l’esborrany del decret d’ordenació dels ensenyaments bàsics el passat 27 de gener i va donar un termini de set dies per a fer-hi aportacions, i que va ampliar fins el 18 de febrer davant les primeres queixes.

Tot i això, les entitats signants del comunicat troben que és un període molt curt i per això reclamen que “s’estableixi les condicions per tal que es produeixi un procés participatiu real, amb una ampliació del termini de presentació d’esmenes”.

Més enllà del debat sobre el període de consulta, les entitats, per una banda, denuncien que en la nova proposta “no es posa en valor ni s’incorporen les contribucions de les perspectives més transformadores, contribucions que ja s’estan treballant a molts centres i espais educatius, i que són imprescindibles en el context actual”. I per l’altra, reclamen que volen que se’ls “reconegui com actors educatius de primer ordre”, perquè creuen que el currículum educatiu formal ha de ser més “feminista, descolonial, eco-social i orientat a la promoció de la diversitat, la cultura de pau i la protecció els drets humans del que és ara, i ha de permetre desenvolupar el sentit crític, solidari i comunitari, per tal d’avançar cap a uns models de vida, de societat i de món, més justos, sostenibles i inclusius”.

Més de 40 entitats hi donen suport al comunicat, que ha estat impulsat per Lafede.cat, organitzacions per a la Justícia global –una plataforma que compta amb 125 entitats que treballen en pau, drets humans i cooperació—, i compta amb les signatures de plataformes educatives com l’ aFFaC – Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya, Desmilitaritzem l’Educació, Federació De Moviments Renovació Pedagògica, Profes pel Futur (T4Fcat) i la Xarxa d’Educadores i Educadors per a una Ciutadania Global.

També s’hi han sumat els sindicats de CCOO, USTEC-STEs i la CGT. A més, també han donat suport moviments juvenils d’educació en el lleure com Escoltes Catalans, Esplais Catalans – Esplac i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i d’altres que promouen l’educació per a la Justícia global.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article