La Unitat Antidesnonaments de Barcelona triplica l’equip per reforçar la prevenció en situacions de pèrdua de l’habitatge

El servei passa de 16 a 43 professionals, que incorpora un equip jurídic propi


La Unitat Antidesnonaments de l’Ajuntament de Barcelona, creada el 2015 i que ha acompanyat més de 13.000 famílies des de la seva creació, farà un pas endavant aquest 2022 com a servei específic municipal que centralitzarà de manera integral la gestió de l’atenció social a les famílies en processos de pèrdua de l’habitatge. Per fer-ho, es triplicarà l’equip, passant de 16 a 43 professionals, i assolint una major capacitat de gestió que permetrà reforçar la mediació i intervenció preventives.

L’objectiu principal, a través de la prevenció i la mediació prèvia que ara es reforçarà, és evitar al màxim que es produeixin desnonaments i que aquests arribin a porta el dia assenyalat.

Actualment, el 90% de les ordres de llançament a la ciutat no s’executen, i el 80% se suspenen abans del dia assenyalat. “L’acompanyament a les famílies és clau per ajudar a superar la brutalitat, l’ansietat i l’angoixa que suposen els processos de llançament”, explica el consistori en una nota de premsa. Des del 2017 (exceptuant el 2020 per l’aturada general durant el confinament), el nombre de famílies ateses per la Unitat ha estat estable, situant-se el 2021 en 2.267 famílies, és a dir, un total de 31.000 persones de les quals un terç eren menors.

La notable ampliació de l’equip es concreta amb l’augment de 13 a 30 professionals de l’àmbit social i la mediació, 20 de les quals estaran territorialitzades, trepitjant al carrer i al costat de les famílies, i 10 a les oficines centrals. A més, el servei es reforça amb un nou equip jurídic de cinc persones i completaran l’equip personal d’administració i coordinació.

Mediació preventiva des dels primers impagaments per mantenir l’habitatge

Aquesta ampliació persegueix permetre les professionals del servei de disposar de més temps i recursos per acompanyar els casos, conèixer-los amb més antelació i articular la millor resposta possible activant tots els recursos disponibles per evitar la pèrdua de l’habitatge. Alhora, les famílies tindran un o una professional de referència únic, que realitzarà una atenció integral en tot el referent al procés de pèrdua de l’habitatge.

L’estratègia del servei seguirà sent la mediació, amb l’accent posat en la prevenció i arribant a intervenir l’abans possible, per activar recursos com els ajuts al pagament del lloguer o de compensació del deute generat, l’entrada a programes socials com la Borsa de Lloguer municipal, i especialment pel que fa als grans tenidors, realitzar els requeriments oportuns per tal de complir les obligacions legals vigents. “L’activació preventiva de la mediació té un doble benefici, evitar que les situacions s’agreugin i es dificulti així l’arribada a un acord, i que la consecució d’una solució eviti l’allargament del procés i, per tant, el patiment de les famílies”, asseguren.

Incorporació de servei jurídic propi

L’increment de recursos per a la mediació es veurà millorada i reforçada amb la incorporació del servei jurídic propi a la Unitat Antidesnonaments. La Unitat assumirà la interlocució única amb els òrgans judicials, per la recepció de comunicacions i l’enviament de documentació i informes vinculats amb els procediments de pèrdua de l’habitatge. “Aquesta interlocució única i especialitzada amb els jutjats és clau per conèixer els casos judicialitzats a la major brevetat possible i poder intervenir l’abans possible”, asseguren.

L’ampliació dels recursos humans de la Unitat també persegueix una major coordinació i col·laboració amb tots els agents que intervenen en un procés de llançament. D’una banda, l’objectiu és incorporar de manera sistemàtica la interlocució amb entitats i moviments socials relacionats amb el dret a l’habitatge, que els darrers anys han esdevingut un agent més que intervé en l’acompanyament a les famílies. De l’altra, la Unitat també tindrà l’objectiu de millorar la coordinació amb les comitives judicials i el cos de Mossos d’Esquadra a fi de preveure escenari, anticipar respostes i articular la intervenció que generi menys perjudici a les famílies.

Increment de la inversió econòmica

El preu de la licitació per a la renovada Unitat Antidesnonaments ascendeix a 5.091.112 euros, un import que assumirà en solitari l’Ajuntament de Barcelona, per una durada de dos anys amb la possibilitat de dues pròrrogues anuals, fins a un total de 4 anys. La previsió és que el contracte s'adjudiqui el darrer trimestre del 2022. Cal destacar, doncs que els recursos econòmics que hi destinarà l’Ajuntament es multipliquen d’acord amb el redimensionament del servei, passant dels 700.000 euros anuals als 2,5 milions.

Fins ara, l’atenció a situacions de pèrdua de l’habitatge ha estat compartida entre els serveis d’Habitatge i Serveis Socials. El servei ampliat permetrà assumir una atenció integral de les famílies afectades des de l’especialització com a referent únic per aquesta temàtica, mentre que els i les professionals dels Serveis Socials continuaran treballant els casos en la resta de dimensions que els són pròpies (salut, aspectes relacionals, inserció laboral, ocupabilitat, etc.). La integració en la Unitat Antidesnonaments de totes les accions que actualment estan repartides en diferents serveis permetrà una atenció més eficaç i de qualitat a les famílies durant el llançament.

En cas que no sigui possible un acord per mantenir l’habitatge, la Unitat seguirà com fins ara assistint a tots els actes de desnonament de famílies en situació de vulnerabilitat, acompanyant-les en tot el procés i realitzant la interlocució i mediació amb les comitives judicials, els cossos policials i la propietat. En aquestes situacions, les professionals del servei informen i recorden les circumstàncies de vulnerabilitat de la família i les accions realitzades de mediació i tractament del cas. Amb l’entrada en funcionament de la renovada Unitat, també s’ocuparà de l’activació dels serveis d’allotjament temporal urgent i del servei de guardamobles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article