La Taula del Tercer Sector demana al Govern espanyol que traspassi a Catalunya la gestió de l’ingrés mínim vital

La plataforma exigeix un bon encaix d’aquesta prestació amb la Renda Garantida de Ciutadania, perquè arribi a totes les persones en situació de vulnerabilitat


La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya demana al Govern espanyol que arribi a un acord amb el Govern català perquè la Generalitat pugui gestionar l'ingrés mínim vital (IMV) i així assegurar-se un millor encaix amb la Renda Garantida de Ciutadania. La plataforma d'entitats critica que ambdues prestacions continuen sense arribar a totes les persones en situació d'extrema vulnerabilitat i exigeix mesures urgents.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, va traslladar aquesta petició al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant una reunió celebrada aquest dijous a Barcelona amb diversos representants d'entitats socials.

Des de l'organització d'entitats asseguren la correcta coordinació entre l'IMV i la RGC és una mesura necessària per a simplificar i agilitzar els tràmits d'aquestes dues prestacions i així “evitar que les persones hagin de passar per dos processos administratius diferents”.

La Taula assenyala que les principals barreres que dificulten l'accés a l'IMV són, per una banda, l'excés de burocràcia i el paper protagonista que ha adoptat l'Estat per a la seva gestió i, en segon lloc, el fet que els llindars econòmics i els requisits establerts deixen fora moltes persones que sí que viuen en pobresa extrema.

Segons el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, només 65.383 persones reben l'ingrés mínim vital a Catalunya, una xifra que representa només al voltant d'un 13% de les persones que viuen en pobresa extrema al territori. Per altra banda, al voltant d'un 80% de les sol·licituds de l'IMV a Catalunya són denegades, segons les xifres de les entitats del tercer sector.

La Taula considera que aquesta aplicació de l'IMV és “irrisòria” si es té en compte el context de màxima gravetat social per la crisi derivada de la Covid-19. Segons l'estudi FOESSA-Càritas Catalunya, publicat el gener de 2022, ens trobem davant de les pitjors dades de pobresa dels últims deu anys, amb més de 2.250.000 persones en situació de pobresa i exclusió.

CCOO assenyala importants mancances

CCOO ha presentat un informe sobre la situació de la RGC i l'IMV, on constaten que “hi ha importants mancances en el disseny de tots dos instruments, que han de millorar en complementarietat i suficiència, així com en la seva gestió administrativa, que suposa una important barrera d'entrada per a molts potencials beneficiaris”.

Des del sindicat apunten també al fet que l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que és l'índex de referència a Catalunya per accedir a aquestes prestacions, està per sota de l'IPREM estatal i no s'ha actualitzat des del 2010; tot i que el nivell de vida a Catalunya s'ha encarit des de llavors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article