Creen un equip d’atenció intensiva a joves amb trastorn mental, de conducta i addiccions de les comarques gironines

L’objectiu és abordar la complexitat des de tots els àmbits sent “proactius” per assolir la inclusió social


L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha posat en funcionament el primer equip comunitari d'atenció intensiva a joves i adolescents de les comarques gironines. Aquest equip, anomenat Guia, es dirigeix a la població d'entre 12 i 25 anys, amb un trastorn mental i addicció a substàncies i trastorn de conducta disruptiu, amb un impacte social, familiar i personal molt marcat, sense un projecte de vida i amb dificultats per vincular-se als serveis existents. El primer equip gironí, que es va començar a configurar a finals d'any, atén actualment cinc casos i poden arribar a un màxim de 25. L'objectiu és abordar la complexitat des de tots els àmbits sent “proactius” per assolir la inclusió social.

El Guia és un equip pluridisciplinari integrat a la Xarxa de Salut Mental i Addiccions del territori que es caracteritza per una accessibilitat ràpida en què el gestor de cada cas és el professional responsable d'articular la intervenció entre el pacient i els diferents serveis sanitaris, socials, de justícia, educació o benestar. La valoració de l'equip en la persona es fa en el seu entorn natural de manera que es pugui adequar a les característiques del pacient i la seva família.

L'equip Guia està format per un psiquiatre, un psicòleg clínic, un treballador social i un professional infermer especialitzat en salut mental. Es tracta d'un equip expert, format i avesat en la detecció de les necessitats de les persones en situacions de contenció i crisi i en la intervenció familiar. La seva base operativa s'ubica al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, però la seva acció es desplega en la comunitat, en l'espai on li calgui a la persona atesa en cada moment, ja sigui al domicili, al centre escolar o al centre sanitari.

L'equip es coordina i treballa amb els professionals de l'atenció primària, salut mental, serveis socials, serveis i centres educatius o els cossos de seguretat, entre d'altres. El director assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'IAS, el doctor Claudi Camps, subratlla que els equips Guia “representen un enfocament proactiu i de treball directe a l'entorn, que busca mobilitzar tots els recursos possibles per tal de reconduir situacions que generen un gran patiment”.

El primer equip Guia gironí, que es va començar a configurar a finals d'any, atén actualment cinc casos. Tots els casos, que poden arribar fins a un màxim de 25, són prèviament valorats i aprovats per una Comissió tècnica i operativa (CTO) de la Regió Sanitària de Girona. Aquesta comissió està integrada per professionals de l'atenció a la salut mental i les addiccions de l'IAS, representants dels serveis de Salut, Drets Socials, Educació, Justícia i les entitats Support-Girona i Comunitat Terapèutica del Maresme. La comissió és responsable de mobilitzar aquests recursos que necessita el jove o l'adolescent al territori.

L'atenció a la complexitat

La intervenció de l'equip Guia en cada cas pot anar des de dos mesos i fins a un any aproximadament. L'equip fa un pla terapèutic individualitzat que contempla el tractament mèdic i psiquiàtric, el treball sobre el vincle relacional i suport psicològic, la intervenció familiar, la intervenció en els episodis de crisi i la reducció de riscos, la intervenció en el medi social, educatiu o laboral de la persona atesa i la seva recuperació funcional i inclusió en els diferents entorns (educatiu, laboral i social). En aquest pla hi participen tant el pacient com la seva família i els diferents professionals de la xarxa social, educativa o judicial.

El perfil de les persones incloses al programa són joves o adolescents sense un projecte vital, amb un diagnòstic clínic de trastorns del neurodesenvolupament (trastorn de l'espectre de l'autisme, síndrome alcohòlic-fetal o TDAH), trets disfuncionals de la personalitat (trastorn límit i trastorn dissocial en persones menors de 18 anys) o funcionament intel·lectual límit i trastorn mental i de conducta. Són adolescents i joves amb comorbiditat (trastorn de conducta amb intensitat clínica moderada-greu i/o trastorn relacionat amb el consum de substàncies); tenen conductes transgressores que causen una gran alarma en l'entorn social, familiar, educatiu o laboral.

Tot això fa que les seves necessitats d'atenció siguin complexes i que requereixin un abordatge per part dels serveis socials, sanitaris, educatius, judicials, penitenciaris, policials i laborals. Solen ser casos en què els pares o tutors es troben desbordats per la situació i ni la família o la xarxa educativa disposen d'alternatives per donar-los suport; es produeix en aquest context un aïllament social, abandonament escolar, inadaptació a l'entorn o incapacitat per seguir un tractament.

A Catalunya s'han posat en marxa deu equips Guia per donar cobertura a tot el territori. L'objectiu és disminuir l'impacte social, familiar i la problemàtica mental afegida en detectar els casos en estadis precoços i la inclusió social de la persona atesa. Se n'espera obtenir a cada regió sanitària una disminució de les complicacions, seqüeles i riscos associats a l'elevada complexitat i sobretot una millora de la qualitat de vida dels joves i les seves famílies. Si aquests objectius específics s'assoleixen i es consoliden, a llarg termini s'espera assolir una reducció l'índex de fracàs escolar i evitar la cronicitat a l'etapa adulta de la població de referència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article