Les dones cobren 500 euros menys al mes que els homes a Catalunya

La bretxa salarial de gènere va ser del 20,6% l’any 2019, segons el darrer informe elaborat per l’Observatori del Treball i Model Productiu


Tot i que la bretxa salarial de gènere es va reduir en 1,5 punts entre l'any 2019 i 2018, les dones encara cobren 498 euros menys al mes que els homes a Catalunya i la bretxa salarial és d'un 20,6%. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe que ha presentat aquest dilluns l'Observatori del Treball i Model Productiu.

Les dones van experimentar, de mitjana, un increment de 698,3 euros en els seus guanys bruts anuals l'any 2019; és a dir, un 3,1% més que l'any 2018. Això suposa una pujada superior a la que van tenir els homes, que va ser de 325,2 euros de mitjana, un 1,1% respecte a l'any anterior.

Tot i això, els homes continuen guanyant 5,977 euros més que les dones en un any: el col·lectiu masculí guanya de mitjana uns 28.965,4 euros anuals, mentre que els guanys bruts anuals del col·lectiu femení són de 22.988,2 euros. No obstant això, aquesta bretxa salarial d'un 20,6% és la més baixa de tot el període analitzat per l'informe, que va des del 2008 fins al 2019.

Entre les causes que poden explicar aquesta reducció d'1,5 punts en la bretxa salarial entre els anys 2019 i 2018 es troba la pujada del 22,3% en el Salari Mínim Interprofessional (SMI) de fa tres anys, que ha beneficiat les persones que treballen en els sectors pitjor retribuïts, els quals acostumen a estar també més feminitzats.

De fet, els salaris han crescut amb més força en els trams salarials més baixos. Entre el 25% de les dones que cobren menys, s'ha produït un increment salarial d'un 7%; mentre que entre el 10% d'homes que cobren menys, aquest increment ha sigut del 5,2%. A aquests dos col·lectius no se superen els 13.500 euros de guany brut anual de mitjana.

En aquest sentit, el Govern de Catalunya ha demanat que s'adapti l'SMI a la realitat catalana i, per tant, s'apugi dels 1.000 euros mensuals actuals fins als 1.200 euros al mes.

Augmenta al col·lectiu estranger

Per altra banda, tot i que com a norma general s'ha produït una reducció de la bretxa salarial de gènere, entre el col·lectiu estranger aquesta desigualtat s'ha incrementat i ha superat, per primer cop, l'existent entre les persones d'origen nacional: un 21,4% front un 21,2%, respectivament.

Segons les autores de l'informe, aquest increment de la bretxa salarial en el col·lectiu estranger es deu al fet que els salaris de les dones estrangeres han baixat, mentre que els dels homes d'aquest col·lectiu sí que s'han vist augmentats.

Es desploma entre les treballadores temporals

A més, la reducció de la bretxa salarial de gènere ha sigut més pronunciada entre les persones que treballen a temps parcial i amb contracte temporal, que entre aquelles que treballen a temps complet i amb contracte indefinit.

En el col·lectiu que es troba a temps parcial, la reducció de la bretxa salarial de gènere ha sigut pràcticament de 14 punts i se situa en un 2,6%; mentre que entre aquelles persones que es troben a temps complet la reducció només ha sigut d'un 1,7% i se situa en el 12,6%.

De forma semblant, entre les persones amb contracte temporal la bretxa salarial ha passat del 7,6% al 5,7% en un any, mentre que entre aquelles que tenen contractes indefinits ha passat d'un 24,3% a un 22,7% en el mateix període.

S’incrementa a la indústria i baixa als serveis

Pel que fa al sector d'ocupació, la bretxa salarial de gènere ha crescut al sector industrial i se situa en un 20,5%, superant així, per primer cop, la del sector de serveis, que descendeix fins al 20%.

Alhora, el grup ocupacional on més s'ha reduït la bretxa l'any 2019 respecte del 2018 ha sigut entre les treballadores dels serveis de restauració, personals i venda, on ha baixat 3,5 punts gràcies al destacat increment salarial femení en aquest sector.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article