El Govern elimina l’espera de 18 mesos per cobrar la prestació de cuidadores no professionals

La mesura beneficiarà unes 6.400 persones amb una inversió inicial mensual d’1,4 milions d’euros 


El Govern eliminarà l'espera de 18 mesos per cobrar la prestació de cuidadores no professionals a partir del pròxim mes de març. Ho ha anunciat aquest dilluns la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que preveu que la mesura pugui beneficiar unes 6.400 persones amb una inversió inicial mensual d'1,4 milions d'euros. 

Cervera ha insistit que un dels objectius principals del seu departament és reduir els terminis de gestió de les sol·licituds de la dependència, així com llista d'espera per accedir a prestacions i serveis. “Divuit mesos és un temps massa llarg per a la persona amb dependència i per a les seves famílies”, ha lamentat. “L'eliminació d'aquesta suspensió fa que deixem de ser l'únic territori de l'Estat on es mantenia”.

La consellera ha intervingut en el ple del Consell General de Serveis Socials, del qual n’exerceix de presidenta, per explicar els principals objectius del departament pel 2022 en l’àmbit de Drets Socials. En aquest mateix àmbit, ha subratllat que estan treballant per agilitzar els terminis en la gestió dels expedients de la dependència.

En aquest sentit, s’automatitzarà el procés de descàrrega de la documentació electrònica, s’implementarà una signatura biomètrica, així com diversos programes informàtics per agilitzar la tramesa. D’altra banda, el departament vol que els equips de valoració de la dependència puguin accedir a la història clínica de salut de les persones sol·licitants per eliminar els requeriments de documentació.

En quant al Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, Cervera ha remarcat que es tracta d’una de les línies “prioritàries” i que treballen amb l’horitzó de presentació i signatura el mes d’abril del 2023. També ha anunciat que properament es convocarà una taula de treball.

Cervera ha recordat que la conselleria ha consolidat els 400 treballadors covid que es van contractar arrel de la pandèmia i ha posat l'accent en el marge de millora en les llistes d'espera, que segons ella passa per una “millor coordinació amb el ministeri”, la digitalització dels tràmits i seguir augmentant la partida corresponent al pressupost: “Aquest any dediquem 58 milions d'euros a convocar places públiques que contribueixin a agilitzar les llistes”, ha assenyalat la consellera.

La líder del departament també s’ha referit al Contracte Treball, el qual es va signar el 29 de desembre passat amb la Federació de Municipis de Catalunya i amb l’Associació Catalana de Municipis, per reforçar “el sistema de serveis socials amb els ens locals”. “Hi destinarem fins al 2025 un total de 1.408 milions d’euros. Aquest any incrementem el pressupost en 76,5 milions d’euros fins arribar als 320 milions”, ha afegit.

Pel que fa a l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària, Cervera ha recordat que ja s’ha elaborat una memòria preliminar i que properament s’impulsarà una consulta pública oberta al conjunt de la ciutadania i organitzacions.

Finalment, la consellera ha dedicat una part de la seva intervenció a l'arribada dels fons europeus que es concretarà en dues convocatòries públiques d'ajuts que veuran la llum al mes de març: una de 400 milions per a serveis socials com equipaments per persones amb malalties mentals, teleassistència mèdica o ajudes al sensellarisme, i una altra de 480 milions dedicada a la construcció d'habitatges de lloguer social i a la renovació energètica dels barris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article