Infermeres i fisioterapeutes protesten per “l’extrema gravetat” de la salut dels hospitals catalans

Una cinquantena de persones convocades pel sindicat SATSE es manifesten a Barcelona per denunciar les condicions de les professionals


Infermeres i fisioterapeutes s'han manifestat aquest dimarts per denunciar “l'extrema gravetat” de la salut dels hospitals catalans. Una cinquantena de persones han tallat el carrer de Villarroel, davant de l'Hospital Clínic, durant pràcticament una hora per denunciar les condicions en què treballen les professionals i la manca de recursos que impedeixen poder oferir “una atenció sanitària i unes cures de qualitat” a la ciutadania. També han avisat d'una situació de “sobrecàrrega” del sector que repercuteix en la salut dels que en formen part. Convocats pel sindicat SATSE, els participants han carregat contra la manca “d'interès” de les administracions i els partits polítics, avisant que faran més accions reivindicatives.

El secretari d'acció sindical de SATSE, David Carvajal, ha expressat el seu malestar amb l'actual situació sanitària tant a Catalunya, com a la resta de l'Estat. En aquest sentit, ha fet èmfasi en el poc interès de la classe política en solucionar aquesta problemàtica, denunciant que la Llei de seguretat del pacient “porta ja 39 pròrrogues al Congrés dels Diputats”.

L'estancament de les mesures va més enllà i, de fet, segons Carvajal els convenis de la concertada i la privada porten aturats des de fa dos anys. Més enllà de les millors condicions dels professionals, reclamen satisfer de forma més adequada les necessitats de les pacients, segons ha explicat el membre del SATSE. “Les llistes d'espera són aclaparadores” i “l'accés a l'atenció primària pràcticament és una aventura”, ha lamentat.

Finalment, s'ha referit també a la “desvertebració” que pateix la salut. Les queixes del sindicat apunten a les diferències entre l'atenció que rep un pacient segons el seu lloc de residència. Així, Carvajal ha subratllat que mentre una persona que viu a Barcelona “tindrà garantida aproximadament una infermera per cada vuit o deu malalts a un hospital”, en zones amb una sanitat concertada la ràtio pot pujar fins a “una infermera per cada setze pacients”.

La concentració s'ha desenvolupat amb tranquil·litat durant gairebé una hora, moment en què s'ha dissolt a l'espera de noves convocatòries per part del sindicat. SATSE ha assegurat que seguirà amb la seva estratègia d'accions reivindicatives i mobilitzacions, avisant que aquestes aniran augmentant en intensitat al llarg dels pròxims mesos. La manifestació de Barcelona també s'ha replicat a la resta de capitals catalanes: Tarragona, Lleida i Girona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article