L’Estat espanyol discrimina les treballadores de la llar per denegar la seva prestació d’atur, segons el TJUE

El tribunal també veu “discriminació per raó de sexe”, ja que el 95% del col·lectiu són dones


El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que la normativa espanyola que regula la desocupació de les treballadores de la llar és “discriminatòria”.

En una sentència difosa aquest dijous, el tribunal assegura que el sistema espanyol exclou aquestes treballadores de les prestacions per desocupació i les deixa en situació de “desavantatge” respecte a la resta d'ocupats.

Alhora, assenyala que la normativa nacional comporta “una discriminació indirecta per raó de sexe contrària a la directiva europea”, ja que més del 95% de les persones que treballen el sector són dones. 

El Tribunal de Justícia europeu observa en el seu dictamen que, tal com recull la normativa espanyola, tots els treballadors per compte aliè que estiguin sota el Règim General de la Seguretat Social, en el qual està integrat el Sistema Especial per a treballadores de la Llar, tenen dret a les prestacions d’atur. 

Al setembre —després que un jutge espanyol preguntés al TJUE si deixar les treballadores de la llar sense dret a tenir prestació d'atur compleix la directiva del principi d'igualtat en matèria de seguretat social per una denúncia d’una treballadora de la llar— l'Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va considerar que deixar les treballadores de la llar sense dret a tenir prestació d'atur és contrari al dret europeu, tal com vam recollir al Social.cat.

En la seva decisió, el lletrat va argumentar que la mesura era una “discriminació” contra les dones, que representen el 95% de les persones que es dediquen a aquesta feina. Concretament, l'Advocat General del TJUE va advertir que la legislació espanyola que exclou aquestes treballadores de tenir prestació d'atur és contrària a la directiva sobre el principi d'igualtat de gènere. “Els Estats Membre han de respectar el principi de no discriminació per raó de gènere en matèria de seguretat social”, va dir llavors.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article