El nou calendari escolar podria desplaçar les famílies de la gestió de les extraescolars i el menjador

L’aFFaC assegura que Educació hauria obert la porta a endarrerir un curs la implementació del nou calendari escolar


Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) denuncien que amb la modificació del calendari escolar s'està desplaçant a les associacions de famílies de la gestió dels serveis de menjador i l'organització de les activitats extraescolars. Per aquest motiu, han sol·licitat al conseller d'Educació, Josep González-Cambray, amb qui s'han reunit aquest dijous, que endarrereixi un curs els canvis en la jornada escolar; una petició que el conseller hauria acceptat, segons la federació de famílies.

Des de l'aFFaC critiquen que el pla d'establir una jornada intensiva durant el setembre del pròxim curs faria que les associacions de famílies d'alumnes (AFA) perdin la gestió dels serveis menjadors i de l'organització d'activitats extraescolars, ja que aquests espais quedarien “copsats per les empreses privades de lleure educatiu que optin als contractes del Departament”.

En aquest sentit, la federació ha demanat al Departament d'Educació que endarrereixin un curs l'aplicació del nou calendari escolar, per tal d'establir “mecanismes que garanteixin que el servei de menjador i les activitats extraescolars continuïn en mans de les AFA”. Segons l'aFFaC, el conseller González-Cambray hauria obert la porta a aquest endarreriment durant la reunió que van mantenir aquest dijous.

La federació ha assegurat que “es mostra esperançada” sobre la possibilitat d'ajornar un curs els canvis en el calendari escolar, però ha alertat que “en el moment en què aquesta possibilitat es dilueixi, s'activarà immediatament un procés de consulta amb les més de 540.000 famílies associades a l'aFFaC per acordar una estratègia comuna arreu del territori que freni la intrusió d'agents privats en el temps de migdia i en el temps no lectiu mitjançant la imposició de la jornada intensiva en els centres educatius”.

Les famílies se senten “utilitzades”

L'aFFaC ha denunciat que s'han sentit “utilitzades pel Departament d'Educació, que ha assegurat en reiterades ocasions comptar amb l'aprovació de les famílies sense haver-se reunit” amb elles abans de prendre la decisió d'avançar l'inici del pròxim curs i establir la jornada intensiva al setembre.

Per a la federació, s'està caient en “un fals debat” entorn de l'ampliació d'una setmana lectiva, quan “el perill real es troba en l'establiment d'una jornada intensiva”. Segons l'aFFaC, els experts coincideixen en el fet que una jornada intensiva pot tenir conseqüències negatives per l'aprenentatge, la salut i l'alimentació d'infants i joves, a més d'un “impacte nefast en la reproducció de les desigualtats”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article