La recollida comunitària de taronges per fer-ne melmelada s’estén a cinc districtes de Barcelona

Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Espigoladors que aposta per l’aprofitament alimentari


Persones voluntàries de diverses entitats s’han sumat enguany a la recollida comunitària de taronges amargues dels carrers de Barcelona per fer-ne melmelada. L’espigolada, que es du a terme sota la coordinació de la Fundació Espigoladors, s’ha estès aquest any a cinc districtes de la ciutat: Sant Andreu, les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí i Gràcia. Els més d’11.000 pots de melmelada que es puguin fer amb les taronges recollides es donaran a diferents entitats socials de cada districte.

Es tracta d’una iniciativa inclosa al programa Mans al Verd de l’Ajuntament de Barcelona, que fomenta la gestió compartida dels espais verds de la ciutat i l’estratègia d’agricultura urbana, alhora que aposta per l’aprofitament alimentari i el dret a l’alimentació saludable.

La primera espigolada, que es va realitzar l’any passat al districte de Sant Andreu i en la qual van participar 25 persones voluntàries de la mà dels equips de la Fundació Espigoladors i de Parcs i Jardins, va aconseguir recollir un total de 800 quilos de taronges amargues que es van dur a l’obrador de la Fundació i van permetre l’elaboració de 3.000 pots de melmelada 100% natural. Aquest obrador, situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, és un laboratori d'innovació a favor de l'aprofitament alimentari que ofereix oportunitats laborals i formatives a persones en situació de risc d'exclusió social.

La melmelada —sota el nom “La Marga”— compta amb l’aprovació de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha analitzat les taronges en cru per garantir la seguretat en el consum, i els pots que se’n facin seran distribuïts a diferents entitats socials que atenen persones en situació de pobresa alimentària. Es preveu que la melmelada es pugui lliurar al mes de maig a les organitzacions que cada districte hagi triat a través d’un procés participatiu.

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte que compta amb més tarongers amargs és Sant Andreu, on es poden trobar més de 1.100 exemplars d'aquest arbre fruital, és a dir, un 35% del total de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article