El Clínic va atendre el 2021 prop de 500 víctimes d’agressions sexuals, gairebé igual que abans de la pandèmia

14 noies van ser agredides per taxistes quan tornaven de festa i vuit eren indigents


L'Hospital Clínic de Barcelona va atendre el 2021 un total de 468 persones, la majoria dones, víctimes de violència sexual a urgències. Són dades de l’informe de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de l’hospital, que conclou que s’està tornant als nivells prepandèmia en el nombre d’agressions sexuals, ja que el 2019 al Clínic s’hi van atendre 503 casos. En els últims cinc anys s'han atès 2.023 agressions sexuals.

Les dades recollides en l’informe demostren que el 90% de les agressions es van cometre a dones i el 10% a homes. El 100% dels agressors van ser homes i aproximadament en el 50% dels casos eren coneguts per les víctimes. Segons l'edat de les víctimes, el 46% de les agressions a dones van ser a joves entre 16 i 25 anys, de les quals el 5,4% eren menors d'edat (16 i 17 anys).

El 42,4% de les persones agredides arriba a urgències per iniciativa pròpia, el 21% amb acompanyament policial i el 22,2% arriba derivada d'un altre centre de salut (clíniques privades, CUAPS i altres hospitals). També es conclou que el 7,7% de les persones agredides arriben amb ambulància del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

El 62,8% de les dones van ser violades per via vaginal, anal o bucal, i el 56% de les agressions a dones es van produir en un domicili, mentre que el 18,3% van ser agredides a la via pública. L'estudi permet aflorar que 14 noies, totes elles menors de 25 anys, van ser agredides sexualment per taxistes quan tornaven a casa després d'una sortida nocturna. També destaca que vuit de les dones agredides eren persones en situació d'indigència, xifra que suposa un augment respecte a les tres dones que ho estaven el 2020.

El 6% de les víctimes van ser agredides per la seva parella, exparella o marit. El 2020 aquesta xifra va ser més alta a causa dels confinaments domiciliaris que hi va haver per la pandèmia, cosa que va comportar un total aïllament de les dones i la manca de suport social i dificultats d'accés als serveis d'atenció comunitària. Aquestes agressions sexuals comporten sempre maltractament psicològic i amb freqüència lesions i maltractes físic com ferides, traumatismes, cremades i cops, que també cal atendre.

El 12% de les agressions a dones les va cometre més d'un agressor, xifra que representa el doble que el 2019. El 31,4% de les agressions van ser comeses sota la submissió química de la víctima, ja que hi ha indicadors que es van produir sota els efectes de l'alcohol o d'altres substàncies que disminueixen l'estat de consciència, la capacitat de consentir i la possibilitat de resposta per defensar-se. Aquesta xifra és similar a la dels darrers anys analitzats, excepte el 2020 en què va ser més baix. L'informe també recull que el 61,7% de les dones agredides manifesten, en el moment de l'atenció a urgències, la seva intenció de denunciar el delicte del qual han estat víctimes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article