“Ens toca tornar a dir ‘no a la guerra’”

Prop de 3.500 persones protesten a Barcelona en contra de l’atac a Ucraïna


Prop de 3.500 persones han protestat aquest dimecres a la plaça de Catalunya de Barcelona en contra de l'agressió a Ucraïna, segons xifres de la Guàrdia Urbana. Entitats, moviments socials, partits i sindicats han convocat la concentració, units al voltant del lema Aturem la Guerra.

A través d'un manifest, llegit per David Fernàndez i Cristina Brondo, han demanat que s'aturi l'escalada bel·licista, han rebutjat qualsevol solució militar i han exigit “tots els esforços necessaris” per iniciar un procés “real” de diàleg. “Ens toca tornar a dir 'no a la guerra'”, han assegurat, fent ressonar el clam per tota la plaça. En paral·lel, la comunitat ucraïnesa s'ha desmarcat de la concentració i s'ha manifestat pel seu compte, com fan diàriament.

El manifest llegit a la plaça de Catalunya duu per títol 'No a la guerra a Ucraïna: Les vostres guerres, les nostres morts' i compta amb l'adhesió de més de 300 entitats. Els promotors de la plataforma 'Aturem la Guerra' han assegurat que l'agressió militar de Rússia “empeny el conjunt de la humanitat cap al desastre” i han expressat solidaritat cap a les víctimes. En segon lloc, han fet una crida a la UE i la comunitat internacional perquè aconsegueixin, “per la via de la negociació, solidaritat econòmica i propostes pacificadores”, la retirada de totes les tropes d'Ucraïna.

També han reclamat que es garanteixi l'accés a l'assistència humanitària tant a la població que és allà com als refugiats de la guerra, i que el govern espanyol posi els mecanismes per a fer una acollida real “digna”. A més, creuen que la Generalitat i els ajuntaments han de tenir un rol de lideratge en aquesta acollida.

Per últim, han destacat que no hi ha solució militar possible. “Cal rebutjar el model de seguretat hegemònic militar mundial, i de l'OTAN en particular, abordar les causes estructurals de la guerra i evitar prendre mesures que augmentin el patiment i les tensions del conflicte”, han conclòs amb la lectura del manifest.

L'acte ha comptat amb emotives actuacions musicals per part de Maria Arnal i Judit Neddermann i ha finalitzat amb la reproducció de la mítica cançó 'Imagine'.

A la concentració s'han pogut veure cartells demanant l'aturada de la guerra, missatges contra Putin i d'altres de suport al poble ucraïnès, així com a favor de la pau. A més, les fonts de la plaça s'han il·luminat amb els colors blau i groc de la bandera ucraïnesa.

Entre els assistents hi havia diverses autoritats, com ara consellers del Govern, la presidenta del Parlament, diputats, representants sindicals i d'entitats i regidors de l'Ajuntament de Barcelona, entre altres.

Escissió de la protesta

En paral·lel a la mobilització a la plaça de Catalunya, la comunitat d'ucraïnesos i afins que es manifesten diàriament s'han citat a la plaça de Sant Jaume i altres s'han manifestat pel seu compte en un espai separat de la mateixa plaça de Catalunya. Tot i que el clam és el mateix, la fi de la invasió russa, consideren que “amb paraules no es pot defensar a les famílies dels tancs”.

Segons defensen en el seu manifest —diferent del de les entitats— deposar les armes davant de Putin “és la mort i la pèrdua de la llibertat”. En ocasions anteriors, manifestants de la comunitat ucraïnesa han reclamat l'adhesió immediata d'Ucraïna a la UE i rebre suport militar de l'OTAN, mentre que la plataforma Aturem la Guerra s'oposa a la militarització.

En declaracions prèvies als mitjans de comunicació, una de les portaveus d'Aturem la Guerra, Ana Villellas, ha explicat que estan “en diàleg” amb la comunitat ucraïnesa a Catalunya, amb qui tot just s'estan coneixent, i ha recordat que la convocatòria s'ha fet “d'urgència”. “Hem acordat que ens coordinem per gestionar tot allò que té a veure amb la resposta a la situació de la població refugiada i hi ha unes bones bases d'entesa”, ha indicat.

L'objectiu d'Aturem la Guerra és recuperar l'esperit que van liderar les mobilitzacions massives l'any 2003 a Catalunya contra la invasió de l'Iraq i preveu més actes de protesta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article